Παρασκευή 8 Μαΐου 2009

Καταρρέουν τα έσοδα του προϋπολογισμού

Στα 6,948 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το έλλειμμα του προϋπολογισμού το πρώτο τρίμηνο του έτους έναντι 12,691 δισ. ευρώ που είναι η πρόβλεψη του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης για ολόκληρο το έτος.
Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία για την πορεία των εσόδων και των δαπανών του προϋπολογισμού που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.
Μόλις κατά 5% αυξήθηκαν το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2009 τα έσοδα προ επιστροφών φόρων του προϋπολογισμού έναντι στόχου για αύξηση κατά 13,2%. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η αύξηση των εσόδων περιορίζεται στο 5%, διότι λόγω της διεθνούς κρίσης, καταγράφεται και στη χώρα μας μείωση της συνολικής ζήτησης, μείωση των μεταβιβάσεων των ακινήτων και των αυτοκινήτων - όπως άλλωστε έχουμε επισημάνει - και μείωση των εσόδων από καύσιμα λόγω της μειωμένης τιμής του πετρελαίου.
Οι δαπάνες του προϋπολογισμού ανήλθαν στα 15,464 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση μεγαλύτερη από τον ετήσιο στόχο του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία το πρώτο τρίμηνο του έτους εισπράχθηκε το 18,9% του συνόλου των εσόδων που προβλέπει το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης και πραγματοποιήθηκε το 22,6% των δαπανών.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τους άμεσους φόρους εισπράχθηκε το 16,3% και στους έμμεσους φόρους το 23,2% των ετήσιων προβλέψεων του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης.


ΠΑΣΟΚ
Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Μετά την πάροδο τριών μηνών απόλυτης σιωπής, η πολιτική «υπευθυνότητας» και «σοβαρότητας» της κυβέρνησης Καραμανλή αρχίζει πλέον να αποκαλύπτεται. Τα αποτελέσματά της για το πρώτο τρίμηνο του 2009 είναι ατράνταχτα και αδιαμφισβήτητα:

· Οι δημόσιες δαπάνες αυξήθηκαν κατά 25% έναντι αναθεωρημένου ετήσιου στόχου στο πρόγραμμα σταθερότητας 9,8%! Η κυβέρνηση μπορεί να νιώθει ικανοποιημένη ότι «πράγματι βάζει μαχαίρι στις σπατάλες του δημοσίου»?!!

· Τα καθαρά έσοδα κατέγραψαν αρνητικό ρυθμό μεταβολής, -0,2%, έναντι αναθεωρημένου ετήσιου στόχου στο πρόγραμμα σταθερότητας 14,8%! Η κυβέρνηση μπορεί πράγματι να νιώθει ικανοποιημένη τόσο για τα «μέτρα τόνωσης της αγοράς», όσο και για την «αποφασιστικότητά της να πατάξει την φοροδιαφυγή»...!!

Οι μόνοι που τρομοκρατούνται από το μέγεθος της κρίσης και το ύψος του λογαριασμού που πρόκειται να πληρώσουν με νέα σκληρά μέτρα, είναι οι πολίτες. Η επίκληση από την κυβέρνηση της «υπευθυνότητας» αποτελεί πλέον το νέο άλλοθι για τη διαχρονική αποτυχία της πολιτικής της.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου