Τρίτη, 4 Αυγούστου 2009

ΤΟ 'ΠΕΠΛΟ ΤΗΣ ΑΓΝΟΙΑΣ'

Ο JOHN RAWLS ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥΣ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ 'THEORY OF JUSTICE' ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΤΟ 'ΠΕΠΛΟ ΤΗΣ ΑΓΝΟΙΑΣ' ΟΠΩΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑΖΕ. ΕΛΕΓΕ ΛΟΙΠΟΝ, ΟΤΙ ΑΝ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΛΗΓΑΜΕ ΚΑΠΟΥ.Ο ΠΛΟΥΣΙΟΣ ΘΑ ΙΣΧΥΡΙΖΟΤΑΝ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΔΙΚΑΙΗ ΚΑΤ ΑΥΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΛΟΥΤΗ ΓΙΑΤΙ ΜΟΧΘΗΣΕ ΠΟΛΥ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΝΑ ΤΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ,Ο ΦΤΩΧΟΣ ΘΑ ΜΙΛΟΥΣΕ ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΤΗ ΙΣΟΤΗΤΑ ΙΣΩΣ. ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ Ο ΡΟΛΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΏ:
ΑΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΟΛΟΙ ΝΑ ΜΑΖΕΥΤΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑ ΧΩΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΜΕ ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΚΑΙΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΑΝ ΠΝΕΥΜΑΤΑ ΟΜΩΣ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΣΕ ΠΟΙΟ ΣΩΜΑ ΘΑ ΜΠΟΥΜΕ, ΑΝ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΦΓΑΝΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΠΛΟΥΣΙΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ, ΠΑΙΔΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΣΑΧΑΡΙΑ ΑΦΡΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ.ΑΝ ΛΟΙΠΟΝ ΒΡΕΘΟΥΜΕ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΘΑ ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΜΕ ΟΤΙ ΔΙΚΑΙΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ

ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΘΕΣΗ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΑΝ ΒΡΕΘΟΥΜΕ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΘΕΣΗ.
ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΑΚΟΜΑ ΟΤΙ ΠΡΩΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΡΙΜΝΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΝΑΓΚΗ?
Απο το Debate της ΝαυτεμπορικήςΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου