Δευτέρα 3 Αυγούστου 2009

Η κρίση θα αλλάξει τον κόσμο;

Οι οικονομικοί αναλυτές δεν είναι οι μόνοι που προσπαθούν να προβλέψουν πώς θα είναι τελικά ο κόσμος μετά την ύφεση. Πολιτικές αυθεντίες επίσης επιζητούν να απαντήσουν στο ερώτημα: Θα αλλάξει η οικονομική κρίση την ισορροπία ισχύος στη διεθνή πολιτική σκηνή;

«Οχι πολύ», απαντά η νέα έκθεση της RAND Corp. «Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να είναι η υπέρτατη δύναμη και ο παγκόσμιος ''σερίφης'', ο καπιταλισμός θα παραμείνει το πιο δημοφιλές οικονομικό μοντέλο και, καθώς οι διαμάχες που είχαν ανακύψει στο ζενίθ της κρίσης θα αρχίσουν να ξεθυμαίνουν, οι παλιοί φίλοι θα παραμείνουν φίλοι και οι εχθροί θα εξακολουθούν να είναι εχθροί», υποστηρίζει ο συγγραφέας της Ρόμπερτ Μπλάκγουιλ.

Ο κ. Μπλάκγουιλ, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ινδία και απεσταλμένος του προέδρου στο Ιράκ, επί κυβερνήσεως Μπους, απέρριψε μια σειρά πρόσφατων άρθρων που προέβλεπαν τις καταστροφικές συνέπειες της ύφεσης στο διεθνές σύστημα. «Αν η οικονομία αρχίσει να ανακάμπτει το πρώτο μισό του 2010, όπως προβλέπουν οι περισσότεροι αναλυτές, τότε η εικόνα της διεθνούς πολιτικής σκηνής δεν θα αλλάξει δραματικά για τα επόμενα πέντε χρόνια», τόνισε.

Η έρευνα ευγενικά διαψεύδει τις «Κασσάνδρες» που προειδοποιούν για το θολό τοπίο της διεθνούς οικονομικής σκηνής, εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης. Αποδέχεται βέβαια ότι οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες έχουν ήδη προκαλέσει κάποια πολιτικά προβλήματα, με κυβερνητικές κρίσεις στην Ισλανδία, τη Λετονία, την Τσεχία, αλλά και με διαδηλώσεις σε αρκετές χώρες από την Ελλάδα έως τη Ρωσία.

Μάλιστα, δεν αποκλείει να προκληθούν ακόμα περισσότερα προβλήματα στο μέλλον, όπως περισσότερη φτώχεια, εγκληματικότητα, μετανάστευση. Ομως επιμένει ότι η οικονομική κρίση δεν φαίνεται να προκαλεί σαρωτικές ανατροπές στα θεμελιώδη κομμάτια του παζλ της διεθνούς πολιτικής.
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ


-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου