Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

Ο έλεγχος του χρήματος απο τους Τραπεζίτες




-
Διαβάστε περισσότερα...

Το χρήμα της νίκης

Σύμφωνα με αμερικανικό σαρκασμό της τελευταίας εικοσαετίας, οι εκλογές ορίζονται ως διαδικασία μεταφοράς τεράστιας αγοραστικής δύναμης από δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους προς επιχειρήσεις ραδιοτηλεοπτικών μέσων ενημέρωσης.

Δηλητηριώδες ασφαλώς, το απόφθεγμα αποδίδει ωστόσο θεμελιώδη ζητήματα της σύγχρονης πολιτικής δραστηριότητας. Πρώτον, ότι η αυξημένη έμφαση στην «επικοινωνία» μετατοπίζει το επίκεντρο του πολιτικού λόγου προς τον εντυπωσιασμό εις βάρος της ουσίας. Δεύτερον, ότι, καθώς οι ψήφοι αντιμετωπίζονται ως «πωλήσεις» επιτεύξιμες μέσω της διαφήμισης (όπως στα κοινά προϊόντα), αναπτύσσεται εύλογη τάση να μεγιστοποιείται η διαφήμιση, πράγμα που εκτινάσσει το κόστος τόσο για τις παρατάξεις όσο και για τους επί μέρους υποψηφίους. Τρίτον, ότι αυτή η έκρηξη της δαπάνης δυσχεραίνει ιδιαίτερα την είσοδο νέων κομμάτων στην πολιτική σκηνή, ενώ σε επίπεδο προσώπων αποκλείει πλήθος ατόμων που δεν έχουν περίσσεια χρήματος ή άνωθεν ευλογία.

Στην Ελλάδα, παρ΄ ότι τα προβλήματα αυτά καταγράφονται από χρόνια, σπανίως τα εξετάζουμε όποτε συζητούμε για το πολιτικό χρήμα. Από νομοθετική άποψη, θεσπίστηκαν περιορισμοί στις προεκλογικές δαπάνες χωρίς ιδιαίτερη συζήτηση για το αν τα σχετικά όρια ήταν ρεαλιστικά- ή μάλλον, για να μη μασάμε τα λόγια μας, με προεξοφλημένη την παραδοχή ότι τα όρια θα παραβιάζονταν και θα έμεναν γράμμα κενό. Από άποψη τρέχοντος σχολιασμού, πάλι, αρκούμαστε να αποδώσουμε κάθε σκοτεινή ροή χρήματος σε προσωπική απληστία των πολιτικών, όπως καλή ώρα κάνουμε με την υπόθεση της Siemens.

Oχι ότι δεν συμβαίνει. Και άπληστους πολιτικούς έχουμε και φραγκοφονιάδες και επιφανείς οικογένειες των οποίων ο πλούτος θα ήταν ανεξήγητος αν είχαν περιορισθεί σε νόμιμες πηγές πορισμού του. Οι ενδείξεις όμως προδίδουν ότι δεν είναι αυτή η αποκλειστική (πιθανότατα ούτε η βασική) αιτία για την οποία τα κόμματα ενισχύονται από επιχειρήσεις. Η ανάγκη μεγάλων χρηματικών ποσών πρέπει μάλλον να αποδοθεί στην αναλόγως μεγάλη δαπάνη της πολιτικής «επικοινωνίας» και στο γεγονός ότι η νίκη διέρχεται από τη μεγιστοποίηση της διαφήμισης και της προβολής. Ο οικειοθελής περιορισμός της σχετικής «επένδυσης» θα ισοδυναμούσε με αυτοακρωτηριασμό, με εκούσια αποδοχή μειωμένων πιθανοτήτων έναντι του αντιπάλου. Ποιος θα έσπευδε να υιοθετήσει περιορισμούς ήττας μόνο και μόνο για να δρέψει τοάκρως αμφίβολο- φωτοστέφανο της εντιμότητας;

Με αφορμή τα κονδύλια της Siemens θα ήταν καλό, πέραν της «πικάντικης» διάστασης του ποιος πήρε τα περισσότερα σε μετρητά ή σε εξοπλισμό γραφείου και λεμονοστύφτες, να ασχοληθούμε με αυτή τη δομική πτυχή του προβλήματος. Οχι μόνο επειδή εξωθεί εκ των πραγμάτων τα κόμματα σε έναν σκοτεινό αγώνα άδηλων χρηματοδοτήσεων (και, start spreading the news, ουδείς τα χρηματοδοτεί άνευ ανταλλάγματος), αλλά και επειδή απλώνει ένα αντιδημοκρατικό δίχτυ αποκλεισμού όσων - παρατάξεων και προσώπων- δεν έχουν πόρους, ευνουχίζοντας το πολιτικό σύστημα από την προοπτική να γεννήσει κάτι αληθινά νέο...
ΤΟ ΒΗΜΑ



Διαβάστε περισσότερα...

Κυριακή 30 Αυγούστου 2009

Ο «Παγκόσμιος Πόλεμος» των δισ. για την ατμοσφαιρική ρύπανση

Πεδίο σύγκρουσης τεράστιων συμφερόντων με ανυπολόγιστες οικονομικές και πολιτικές διατάσεις αποτελεί η παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία. Αιτία η υπόθεση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τα πλοία και τα μέτρα που θα επιβαρύνουν οικονομικά τις ναυτιλιακές εταιρείες, εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Πρόκειται για μία υπόθεση όπου παίζονται δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια και στην οποία δεν έχουν πέσει τα φώτα της δημοσιότητας σε βαθμό ανάλογο της κρισιμότητάς της, γεγονός που από μόνο του προκαλεί εντύπωση.

Η ναυτιλία, μαζί με τις αεροπορικές μεταφορές, θα κληθούν να καλύψουν την μαύρη τρύπα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για την χρηματοδότηση των προγραμμάτων μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα -CO2 και των άλλων αερίων του θερμοκηπίου εν όψει της επικείμενης συνδιάσκεψης των Κρατών-Μερών της Διεθνούς Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC) στην Κοπεγχάγη τον Δεκέμβριο 2009, γνωστή και ως η μετα-Κυότο εποχή.

Σύμφωνα με μελέτες η UNFCCC θα απαιτούσε 100 - 160 δισ. δολάρια ετησίως για τη χρηματοδότηση ενός παγκόσμιου πακέτου μέτρων για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως.

Ο Διοικητικός Γραμματέας της UNFCCC Yvo de Boer, δήλωσε πρόσφατα πως ο τομέας των ναυτιλιακών μεταφορών θα μπορούσε να συνεισφέρει πάνω από 4 δισ. δολάρια ετησίως, ενώ άλλες πηγές εκτιμούν πως οι ναυτιλιακές και οι αεροπορικές μεταφορές μαζί θα μπορούσαν να φτάσουν τα 10 δισ. δολάρια!


Οι κόντρες

"Οι εκπομπές της ναυτιλίας που επιδρούν στο παγκόσμιο κλίμα είναι ελάχιστες συγκρινόμενες με άλλων μέσων μεταφοράς με βάση τις παρεχόμενες υπηρεσίες μεταφοράς (2-4% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα)" τονίζουν εφοπλιστικοί κύκλοι και προσθέτουν:
"Τα πλοία καταναλώνουν καύσιμα εξ ανάγκης και αναπόφευκτα εκπέμπουν CO2 για να μεταφέρουν το παγκόσμιο εμπόριο. Φορολογία για την εκπομπή CO2 από τα πλοία, άμεση ή με τη μορφή της εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών, θα ήταν στην ουσία φορολογία στο εμπόριο και στο κόστος διαβίωσης".

Ατμοσφαιρική ρύπανση

Στον αντίποδα υπάρχουν εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση από τη ναυτιλία δεν είναι τόσο αθώα, όσο υποστηρίζουν οι επίσημοι φορείς. "Οι ρύποι από τα πλοία, μετά την εκπομπή τους μπορούν να μεταφερθούν σε μεγάλες αποστάσεις και να επιδράσουν στην ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα χερσαίων περιοχών. Οι αυξημένες συγκεντρώσεις και ο αυξημένος ρυθμός εναπόθεσης των ρύπων έχουν αρκετά αρνητικά αποτελέσματα. Για παράδειγμα οι αυξημένες συγκεντρώσεις σωματιδίων στην ατμόσφαιρα έχουν συνδυασθεί με αυξημένη θνησιμότητα στην Ευρώπη" τονίζουν επιστημονικοί φορείς.
Του Μηνά Τσαμόπουλου


Διαβάστε περισσότερα...

Σοκ του ΟΗΕ για το κέντρο μεταναστών Λέσβου

«Ενα δωμάτιο στεγάζει περισσότερες από 150 γυναίκες και 50 βρέφη, πολλά από τα οποία πάσχουν από ασθένειες που οφείλονται στο συνωστισμό και την έλλειψη συνθηκών υγιεινής του κέντρου»... Αυτή την εικόνα μετέφεραν οι επιθεωρητές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ γα τους Πρόσφυγες (UNHCR), μετά την επίσκεψή τους στο κέντρο υποδοχής μεταναστών στην Παγανή της Λέσβου.
Οι επιθεωρητές της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες χαρακτήρισαν απαράδεκτες τις συνθήκες κράτησης των μεταναστών, τονίζοντας πως περισσότεροι από 850 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 200 ασυνόδευτα παιδιά, στην πλειοψηφία τους από το Αφγανιστάν, κρατούνται υπό άθλιες συνθήκες στην Παγανή της Λέσβου.

"Το προσωπικό της UNHCR χαρακτήρισε την κατάσταση του κεντρου απαράδεκτη", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Αντρέι Μάχετσιτς, σημειώνοντας πως στοιβάζονται 800 άνθρωποι σε ένα κέντρο, χωρητικότητας 250-300 ανθρώπων.

Οι επιθεωρητές επισκέφτηκαν το κέντρο στις αρχές της εβδομάδας και σύμφωνα με τον Αντρέι Μάχετσιτς,"υπέστησαν σοκ από την κατάσταση που επικρατεί στην εγκατάσταση". Ο ίδιος σημείωσε πως "η κατάσταση στην Παγανή είναι ενδεικτική των ευρύτερων προβλημάτων που σχετίζονται με την παράνομη μετανάστευση και το σύστημα ασύλου της Ελλάδας".

Ακόμη, πρόσθεσε ότι η ελληνική ακτοφυλακή έχει αναφέρει ότι το 2008 μπήκαν στη χώρα 2.648 ασυνόδευτα παιδιά, αλλά πιστεύεται ότι ο αριθμός τους είναι μεγαλύτερος και η είσοδός τους πέρασε απαρατήρητη.

Διαβάστε για το ίδιο θέμα:

Ο ξεσηκωμός των αθλίων

Κραυγή ανηλίκων

Ασφυξία λόγω 6μηνης κράτησης


Διαβάστε περισσότερα...

Να αντιταχθούμε στην επαναφορά ρατσιστικών νόμων στην Ευρώπη

Προς την ευρωπαϊκή δημοκρατική κοινή γνώμη και τον Τύπο που την κρατά ενήμερη
Τα γεγονότα στην Ιταλία πάντοτε ασκούσαν --είτε για καλό ή είτε για κακό-- μια εντυπωσιακή επιρροή στην ευρωπαϊκή κοινωνία συνολικά, είτε επρόκειτο για την ιταλική Αναγέννηση είτε για τον φασισμό. Ωστόσο, συχνά συμβαίνει η Ευρώπη να μην ενημερώνεται εγκαίρως για τα γεγονότα αυτά. Την περίοδο που διανύουμε, πολλές έγκριτες ευρωπαϊκές εφημερίδες δίνουν μεγάλη προσοχή σε ορισμένες πτυχές της κρίσης, στη δίνη της οποίας βρίσκεται η χώρα μας. Πιστεύουμε όμως ότι είναι καθήκον μας --καθήκον όλων όσων ζουν στην Ιταλία-- να ενημερώσουμε την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη για άλλες ανησυχητικές πτυχές που δεν έχουν προσελκύσει αντίστοιχο ενδιαφέρον, όπως το σχέδιο νόμου που προτείνεται από την ιταλική κυβέρνηση, το αποκαλούμενο «διάταγμα για την ασφάλεια». Εάν δεν αποτραπεί, αυτή η νομοθεσία κυοφορεί τον κίνδυνο να παραμορφώσει την εικόνα της Ευρώπης και να επιφέρει μια σοβαρή οπισθοδρόμηση στα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως.

Η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, που χρησιμοποιεί την ασφάλεια ως πρόφαση, έχει επιβάλει στο κοινοβούλιό μας --του οποίου έχει τον απόλυτο έλεγχο-- την υιοθέτηση νόμων που κάνουν διακρίσεις εις βάρος των μεταναστών∙ τέτοιους νόμους είχαμε να δούμε σε αυτήν τη χώρα από την εποχή που θεσπίστηκαν οι ρατσιστικοί νόμοι του φασιστικού καθεστώτος.

Το θύμα των διακρίσεων έχει αλλάξει: δεν είναι πλέον οι Εβραίοι, αλλά ο χωρίς χαρτιά πληθυσμός των μεταναστών· εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι. Ωστόσο, τα μέτρα με τα οποία πραγματώνονται οι διακρίσεις δεν έχουν αλλάξει: εάν περάσουν, αυτοί οι νέοι νόμοι μπορούν, παραδείγματος χάριν, να απαγορεύσουν τους μικτούς γάμους. Μια τέτοια απαγόρευση θα εμπόδιζε κάποιον να ασκήσει ένα θεμελιώδες δικαίωμα, το δικαίωμα να παντρευτεί χωρίς περιορισμούς εθνικής ή θρησκευτικής φύσης. Τα θύματα των διακρίσεων θα στερούνταν το δικαίωμα αυτό βάσει απλώς της υπηκοότητάς τους -- για να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι οι Ιταλοί θα στερούνταν εξίσου το δικαίωμά τους να παντρευτούν το πρόσωπο της επιλογής τους.

Ένα άλλο μέτρο που περιλαμβάνεται στο διάταγμα --ακόμα πιο προσβλητικό για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια-- είναι η απαγόρευση στις ξένες γυναίκες που στερούνται αδειών (εν προκειμένω, μια διοικητική παράβαση) να αναγνωρίσουν τα παιδιά τους μόλις τα γεννήσουν. Κατά συνέπεια, παιδιά γεννημένα από ξένες γυναίκες χωρίς χαρτιά, εξαιτίας μιας πολιτικής απόφασης που λαμβάνει μια προσωρινή πλειοψηφία, θα είναι για ολόκληρη τη ζωή τους παιδιά αγνώστων γονέων. Θα υπάρχει δυνατότητα να τα παίρνουν από τις μητέρες τους μόλις τα γεννήσουν, θέτοντάς τα υπό κρατική μέριμνα. Ούτε ο φασισμός δεν είχε φτάσει μέχρι αυτό το σημείο! Οι ρατσιστικοί νόμοι που εισήγαγε το φασιστικό καθεστώς το 1938 δεν αφαιρούσαν τα παιδιά από τις εβραίες μητέρες τους, ούτε προέτρεπαν τις μητέρες να κάνουν έκτρωση προκειμένου να μην τους «κατάσχει» το κράτος τα παιδιά.

Δεν θα απευθυνόμασταν στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη εάν η βαρύτητα αυτών των μέτρων δεν ήταν τέτοια που να ξεπερνά τα εθνικά όρια, απαιτώντας μια αντίδραση από όλους όσοι πιστεύουν στην κοινή ανθρώπινη φύση μας. Η Ευρώπη δεν μπορεί να αποδεχτεί ένα από τα ιδρυτικά μέλη της να παλινδρομεί σε πρωτόγονα επίπεδα κοινωνικής οργάνωσης, ερχόμενο σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και τις ίδιες τις αρχές στις οποίες βασίζεται η πολιτική ένωση της Ευρώπης.

Είναι προς όφελος όλων μας να μην συμβεί κάτι τέτοιο. Δεν θα τιμούσε κανέναν μας. Η δημοκρατική κοινή γνώμη της Ευρώπης πρέπει να ενημερωθεί για την ασθένεια που έχει ενσκήψει στην Ιταλία και να ενεργήσει γρήγορα, προκειμένου να ανακόψει την επέλασή της. Είμαστε βέβαιοι ότι καθένας από εσάς θα επιλέξει έναν αποτελεσματικό τρόπο για να διατρανώσει την αντίθεσή του.

Aντρέα Καμιλλέρι, Αντόνιο Ταμπούκι, Ντάτσια Μαραίνι, Ντάριο Φο, Φράνκα Ράμε, Μόνι Οβαντία, Μαουρίτσιο Σκάπαρο, Τζιάννι Αμέλιο

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στη Repubblica


Διαβάστε περισσότερα...

Π. Λαφαζάνης: Ληστρική συμπαιγνία ΕΚΤ - τραπεζών εις βάρος των φορολογουμένων

Ληστρικές χαρακτηρίζει τις πρακτικές της ΕΚΤ και των τραπεζών εις βάρος των φορολογουμένων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης καθώς πάνω από 50 δισ. ευρώ ανέρχεται η χαριστική χορήγηση ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προς τις τράπεζες.

Ειδικότερα τονίζει ότι η ΕΚΤ «δωρίζει» τεράστια ποσά ευρώ στις τράπεζες με προνομιακή δανειοδότηση, σε αντίθεση με το Δημόσιο, που καταληστεύεται και προσφεύγει σε επαχθή δανεισμό με υψηλά spread εις βάρος των φορολογουμένων, με την κυβέρνηση να στηρίζει τις ληστρικές πρακτικές της ΕΚΤ και των τραπεζών.

Σε ερώτηση που υπέβαλε στον υπουργό Οικονομίας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ (ο οποίος εδώ και πάνω από ενάμιση χρόνο έχει καταγγείλει γεγονός ότι το ελληνικό δημόσιο υποχρεώνεται, μέσα στην κρίση, να δανείζετ;αι τεράστια ποσά από τις τράπεζες με πανύψηλα επιτόκια και την ίδια ώρα οι τράπεζες, με εγγύηση τα ομόλογα με τα οποία δανείζουν το Δημόσιο, δανειοδοτούνται από την ΕΚΤ με ένα εξαιρετικά προνομιακό, χαριστικό επιτόκιο) επισημαίνon;ι ότι οι τράπεζες αγοράζουν ομόλογα του Δημοσίου με επιτόκιο τουλάχιστον 5%. Στη συνέχεια τα καταθέτουν ως εγγύηση στην ΕΚΤ για την παροχή ρευστότητας με επιτόκιο που αυτή την περίοδο βρίσκεται στο 1%!

Με αυτόν τον πρωτοφανή τρόπο οι τράπεζες, που προκάλεσαν την κρίση, κερδίζουν ακόπως και χαριστικά, στο όνομα της κρίσης και χωρίς κανένα απολύτως ρίσκο, αμύθητα ποσά. Η ρευστότητα που απέκτησαν με αυτές τις διαδικασίες οι τράπεζες από την ΕΚΤ εκτιμάται πως έχει ξεπεράσει τα 40 δισ., ενώ τα χαριστικά κέρδη τους από αυτή την πηγή μπορεί να ξεπερνούν το 1,5 δισ., στηρίζοντας ανέλπιστα μέσα στην κρίση τη λαμπρή κερδοφορία τους.

Κατόπιν τούτου ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ερωτά τον υπουργό εάν συμφωνούν ο ίδιος και η κυβέρνηση με τις πρακτικές που ακολουθεί η ΕΚΤ, η οποία αρνείται να δανειοδοτήσει ευνοϊκά, μέσα στην κρίση, χώρες όπως η Ελλάδα, ενώ με την εγγύηση των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου παρέχει ρευστότητα στις εμπορικές τράπεζες με επιτόκιο 1% και αν θεωρεί δίκαιη αυτή την πρακτική. Παράλληλα, στην ερώτηση αναφέρονται και τα εξής:

* Σκέπτεται η κυβέρνηση να διεκδικήσει άμεσα τη δυνατότητα της ΕΚΤ να καλύπτει χρηματοδοτικές ανάγκες των κρατών μελών, ιδιαίτερα εκείνων που πιέζονται από υψηλά spread, με επιτόκιο ανάλογο του επιτοκίου που η ΕΚΤ χορηγεί ρευστότητα προς τις ελληνικές εμπορικές τράπεζες;

* Γιατί η κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει, σε συνθήκες κρίσης, πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση στο πλαίσιο της Ε.Ε., πράγμα που θα αποτελούσε ανάσα για τη χώρα;

Έτσι, ο Π. Λαφαζάνης ζητά να κατατεθούν άμεσα στη Βουλή τα παρακάτω στοιχεία:

* Το σύνολο των χρηματοδοτήσεων (ρευστότητα) της ΕΚΤ προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα κατά τα έτη 2007, 2008, 2009 έως σήμερα.

* Ανά τράπεζα, τα δάνεια ένα προς ένα που της έχουν χορηγηθεί, στο όνομα της ενίσχυσης της ρευστότητάς της, από την ΕΚΤ κατά το χρονικό διάστημα από την 1.7.2007 έως σήμερα με πλήρη τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ενός εκάστου δανείου.

* Το σύνολο των χρηματοδοτήσεων που έχει χορηγηθεί προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα με βάση τιτλοποιήσεις δανείων τους που έχουν προβεί από 1.7.2007 έως σήμερα με τα βασικά χαρακτηριστικά αυτών των χρηματοδοτήσεων.

Ανά τράπεζα, τις τιτλοποιήσεις, μία προς μία, δανείων τους που έχουν κατατεθεί στην ΕΚΤ για τη χορήγηση ρευστότητας, καθώς και τους συγκεκριμένους όρους κάθε μιας χρηματοδότησης.

Εξάλλου, με επιστολή του στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ο Π. Λαφαζάνης του ζητά να καταθέσει στη Βουλή τα παρακάτω στοιχεία:

* Το ύψος τής, τυχόν, τύπωσης, με την έναρξη της κρίσης, νέου χρήματος από την ΕΚΤ.

* Το σύνολο των χρηματοδοτήσεων (ρευστότητα) της ΕΚΤ προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα κατά τα έτη 2007, 2008, 2009 έως σήμερα.
Παναγόπουλος Θάνος



Διαβάστε περισσότερα...

Το πρόβλημα της πολιτικής

Δεν χωρεί πλέον καμία αμφιβολία ότι η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη ταυτόχρονα με οικονομική, κοινωνική και μαζί πολιτική κρίση.

Η έξοδος από αυτήν την πολυσήμαντη κρίση ούτε ευχερής θα είναι, ούτε μπορεί να είναι αυτόματη. Θα απαιτήσει μακρά προσπάθεια, ριζοσπαστικά μέτρα και γενναίες αποφάσεις. Και, βεβαίως, δεν μπορεί να εξασφαλισθεί χωρίς κοινωνική αποδοχή, χωρίς συναίνεση, χωρίς συμφωνία εθνικού επιπέδου.

Στην οικονομία το πρόβλημα εντοπίζεται τόσο στο κράτος όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Αυτή τη στιγμή η δημόσια οικονομία ασθενεί βαρύτατα. Τα κρατικά ταμεία είναι άδεια, τα έσοδα συλλέγονται με μεγάλη δυσκολία και ταυτόχρονα οι δαπάνες παραμένουν ατιθάσευτες.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις το έλλειμμα του εφετινού προϋπολογισμού θα πιάσει διψήφια ποσοστά και ο δανεισμός, κατά πάσα βεβαιότητα, θα ξεπεράσει τα 60 δισ. ευρώ. Αυτή είναι κατάσταση μη ανεκτή και σε λίγο μη διαχειρίσιμη. Αν διατηρηθούν οι τάσεις διεύρυνσης των ελλειμμάτων, θα εξεγερθούν πρώτοι οι δανειστές και ακολούθως οι ευρωπαίοι εταίροι μας, που δεν μπορούν να ανεχθούν συνθήκες χρεοκοπίας σε χώρα-μέλος της ευρωζώνης.

Το πρόβλημα είναι ότι ταυτόχρονα με τη δημόσια οικονομία ασθενεί και η ιδιωτική. Οι περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν αυτήν την περίοδο κρίση πωλήσεων και εσόδων, με αποτέλεσμα να εξαρτώνται ολοένα και περισσότερο από τον τραπεζικό δανεισμό, ο οποίος πλέον προσφέρεται με φειδώ, δεν είναι εξασφαλισμένος.

Πολλοί αναμένουν ότι το επόμενο διάστημα σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων θα «πέσει» υπό το βάρος των χρεών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις θέσεις εργασίας και την κοινωνική συνοχή, η οποία ήδη είναι κλονισμένη εξαιτίας της υπερυψηλής ανεργίας των νέων και της εντεινόμενης οικονομικής υποχώρησης.

Το δυστύχημα είναι ότι αυτές τις τόσο εκρηκτικές οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες καλείται να τις διαχειριστεί μια ασθενής πολιτική τάξη, η οποία συγκροτείται από πρόσωπα και κόμματα που είτε δεν κατανοούν, είτε δεν μπορούν, είτε δεν θέλουν να κατανοήσουν την πολυπλοκότητα των συνθηκών. Ο συνδυασμός είναι απολύτως καταστροφικός. Η κρίση είναι πολλαπλή και οι εμφανιζόμενοι διαχειριστές ζουν, πέραν πάσης αμφιβολίας, τη δική τους κρίση. Είναι οι ίδιοι πρόβλημα μέσα στο πρόβλημα.

Με άλλα λόγια, η ζητούμενη μεταρρύθμιση, ανατροπή και αλλαγή δεν μπορεί παρά να αρχίσει από την πολιτική, η οποία έχει ανάγκη ανανέωσης και απελευθέρωσης από τα δεσμά της οικογενειοκρατίας, της μιντιοκρατίας και της ολιγαρχίας.

Η στροφή στις μικρές μονοεδρικές περιφέρειες προσφέρει μια κάποια λύση.

Οπως και η απελευθέρωση της διοίκησης από τον κομματισμό και τη διαφθορά. Η εξασφάλιση επίσης ισονομίας στην καταβολή των φόρων, ο έλεγχος των κρατικών δαπανών, η επιστροφή σε ένα πιο λιτό σχήμα, που θα παράγει περισσότερα και θα καταναλώνει λιγότερα, είναι προαπαιτούμενα στις σημερινές συνθήκες κρίσης. Αποτελούν τις ελάχιστες προϋποθέσεις επιβίωσης. Αν δεν διαμορφωθούν, η καταβύθιση της χώρας δεν θα βραδύνει.
Από το άρθρο του Αντώνη Καρακούση



Διαβάστε περισσότερα...

Τούπα ή Τούπακ Αμάρου

Τούπα ή Τούπακ Αμάρου ο Β’ (Tupa ή Tupac Amaru II, ισπανικό όνομα Jose Gabriel Condorcanqui Noguera, Tinta του Cuzco του Περού, 19 Μαρτίου 1742 – Cuzco, 18 Μαϊου 1781).
Περουβιανός εθνικός επαναστάτης, πέμπτος απόγονος του ομώνυμου Ίνκας βασιλιά τον οποίο είχε πριν από 2 αιώνες αποκεφαλίσει ο Ισπανός κυβερνήτης Τολέδο και ηγέτης του μεγάλου ξεσηκωμού των αυτοχθόνων το έτος 1780 ενάντια στις Ισπανούς κατακτητές...
Ολόκληρο το κείμενο στο blog σίβυλλα


-
Διαβάστε περισσότερα...

Σάββατο 29 Αυγούστου 2009

Klaus Nomi - Total Eclipse


Big shots argue about what they've got
making the planet so hot, hot as a holocaust.
Blow up, everything's gonna go up
even if you don't show up in your Chemise Lacoste.

Total eclipse, it's a total eclipse,
it's a total eclipse of the sun.
Can't come to grips with the total eclipse
Just a slip of the lips and you're done.

Fall out, nobody left to crawl out
If someone calls, we're all out, turning in to French fries
Last dance, let the entire cast dance, do the dismembered blast dance
as we get atomized!


Διαβάστε περισσότερα...

Τράπεζες και μικρομεσαίοι...

Λίγες ημέρες πριν, η Alpha Bank ανακοίνωσε κέρδη 214 εκατομμυρίων ευρώ για το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς
Προχθές η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε αύξηση 48% στα κέρδη της στο δεύτερο τρίμηνο. Ανάλογες θετικές αποδόσεις αναμένεται ν' ανακοινώσουν και οι υπόλοιπες τράπεζες, οι οποίες, ως γνωστόν, από την αρχή της οικονομικής κρίσης ενισχύθηκαν από την κυβέρνηση με 28 δισ. ευρώ και αποτελούν τις πλέον κερδοφόρες επιχειρήσεις της χώρας. Την ίδια χρονική περίοδο που ανακοινώνονται τα κέρδη των τραπεζών -στις οποίες κατά πώς φαίνεται η ύφεση απλά μείωσε την κερδοφορία- η αγορά ασφυκτιά, με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις -που έχουν ανάγκη τον τραπεζικό δανεισμό- ν' αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας. Οι 3 στις 4, σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΒΕΕ, δεν έχουν ρευστότητα, με αποτέλεσμα να βρίσκονται ολοένα και περισσότερο στα πρόθυρα κλεισίματος, που σημαίνει νέες απώλειες θέσεων εργασίας. Η ίδια έρευνα έδειξε πως μόνο μέσα στη χρονιά που διανύουμε 182.050 εργαζόμενοι έχασαν ή θα χάσουν τις δουλειές τους από μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις οποίες απασχολούνται.

Τα στοιχεία αυτά δεν είναι ενδεικτικά μόνο της πραγματικότητας που επικρατεί στην αγορά.

Αναδεικνύουν με αδρό τρόπο την πολιτική που ασκείται από την κυβέρνηση, η οποία κλείνει το μάτι στους πανίσχυρους τραπεζίτες, φορολογεί άγρια τους μικρομεσαίους και αγνοεί πλήρως τις συνέπειες της ανεργίας και της ανέχειας. Αν ο κ. Καραμανλής και οι επιτελείς του αναζητούν τις αιτίες της δραματικής μείωσης της επιρροής του κόμματός του και την αύξησης της δυσαρέσκειας για την κυβέρνηση, ας μην ψάχνουν αλλού...
Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ
Ελευθεροτυπία



Διαβάστε περισσότερα...

Μεικτά δάση, ανθεκτικά στις πυρκαγιές

Η δημιουργία τους κατά τις αναδασώσεις θα προστατεύσει τις εκτάσεις και θα τονώσει την πτερωτή πανίδα
Οι πευκώνες αποτελούσαν πάντοτε βασικό συστατικό του αττικού τοπίου, λιγότερο ή περισσότερο, ανάλογα με την ανθρώπινη παρέμβαση κατά εποχές. Αν είχε γίνει διαχείριση των πευκοδασών και οι αναγκαίες αραιώσεις, θα αποφεύγαμε ένα μεγάλο αριθμό πυρκαγιών ή όσες εκδηλώνονταν δεν θα είχαν τόσο καταστροφικές συνέπειες.

Το 16,8% του συνόλου των ελληνικών δασών είναι κυρίως χαλέπιος και τραχεία πεύκη. Ωστόσο, όπως τονίζουν οι επιστήμονες θα μπορούσαμε σε ορισμένα σημεία να δημιουργήσουμε ένα μεικτό δάσος πιο ανθεκτικό στη φωτιά.


Ετσι και αλλιώς σε μεγάλα τμήματα των καμένων εκτάσεων (περίπου 50.000 στρέμματα εκτιμούν οι δασολόγοι) θα χρειαστεί να επέμβουμε με αναδασώσεις εάν θέλουμε να ξαναγίνει δάσος, καθώς πρόκειται για εκτάσεις που έχουν καεί τουλάχιστον δύο φορές σε λιγότερο από 10 χρόνια. Δει δη χρημάτων βέβαια, καθώς τα στρέμματα που αναδασώνονται βαίνουν μειούμενα κάθε χρόνο, λόγω έλλειψης κονδυλίων, πολλώ δε μάλλον που ένα μεικτό δάσος για να φυτευτεί κοστίζει περισσότερο.

Το πεύκο αμέσως μετά τη φωτιά εφόσον είναι αρκετά ώριμο έχει τη δυνατότητα να αναγεννηθεί. Ωρες μόνο μετά την πυρκαγιά τα κουκουνάρια που έχουν σκάσει αφήνουν σπόρους που θα δημιουργήσουν τα νέα πεύκα. Ομως κανονικά θα έπρεπε το νέο δάσος να αραιωθεί, καθώς τα νεαρά δέντρα φυτρώνουν πολύ κοντά το ένα στο άλλο δημιουργώντας πολύ εύφλεκτες συνθήκες. «Αν το πευκοδάσος καθαριστεί και δεν υπάρχει υπόροφος βλάστηση, η πυρκαγιά όταν ξεσπάσει θα μείνει στο έδαφος και δεν θα καταστρέψει τα δέντρα».

Το θέμα της διαχείρισης των δασών είναι βασικά οικονομικό. Εφόσον δεν προκύπτει κέρδος από τις εργασίες εντός του δάσους -όπως παλαιότερα συνέβαινε με τους ρητινοσυλλέκτες- το κράτος πρέπει να καταβάλλει κονδύλια χωρίς άμεσο και εμφανές κέρδος.

Το πεύκο είναι η εύκολη λύση, καθώς αναγεννάται εύκολα μόνο του και επιβιώνει σε ξηροθερμικά και υποβαθμισμένα εδάφη. Οτιδήποτε άλλο απαιτεί σημαντικές παρεμβάσεις τουλάχιστον το πρώτο χρονικό διάστημα.

Χρειάζεται μελέτη

«Ενα μεικτό δάσος, είναι ασφαλώς ανθεκτικότερο στην πυρκαγιά και επίσης δίνει περισσότερη τροφή στην πτερωτή πανίδα. Μπορούμε στις αναδασώσεις να μην χρησιμοποιήσουμε χαλέπιο πεύκη σε κάποια σημεία», τονίζει στην «Κ» ο κ. Γεώργιος Λυριντζής, διευθυντής του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Αθηνών. «Αν και δεν πρόκειται για φυτά πολύ απαιτητικά, χρειάζεται ωστόσο να προηγηθεί μελέτη για τις δυνατότητες του εδάφους σε συγκεκριμένα σημεία να υποστηρίξει αυτά τα φυτά», συμπληρώνει. Ο κ. Λυριντζής προτείνει να φυτευτούν δέντρα που αποτελούν συστατικά στοιχεία του μεσογειακού τοπίου, όπως η κουκουναριά, η βελανιδιά, η χοώδης δρυς, η αργιά, η ιτιά, η κουτσουπιά, η δάφνη του Απόλλωνα, η χαρουπιά αλλά και το κυπαρίσσι, το οποίο «εδώ στην Ελλάδα το έχουμε συνδέσει με συγκεκριμένους χώρους, αλλά θα ταίριαζε», προσθέτει.

Οσον αφορά τη θαμνώδη βλάστηση, μπορούν επίσης να φυτευτούν πουρνάρι, χρυσόξυλο, σχίνο, κουμαριά, γλιστροκουμαριά, πιξάρι, ρείκια, πυράκανθος, λιγούστρο και στις υγρότερες θέσεις, πικροδάφνη, λυγαριά, μυρτιά και σπάρτα για σταθεροποίηση του εδάφους.

Οπως τονίζει ο κ. Λυριντζής οι παρεμβάσεις αυτές μπορούν να γίνουν περίπου στο 25% της έκτασης όπου πρόκειται να πραγματοποιηθούν αναδασώσεις, εφόσον βέβαια δοθούν τα αναγκαία κονδύλια.

Θα πρέπει ωστόσο να αποφύγουμε το πλατάνι επειδή προσβάλλεται από μια ασθένεια και μπορεί να καταστραφεί εύκολα, αφού αυτή η ασθένεια έχει τη δυνατότητα να μεταφέρεται εύκολα. Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Αθηνών, λέει «όχι» στα ξενικά φυτά, όπως ευκάλυπτους, ακακίες, αείλανθους «γιατί είναι ξένα ως προς τη δική μας χλωρίδα».

Τονίζει εξάλλου ότι εφόσον πρόκειται για δάσος πρέπει να αποφευχθούν είδη, τα οποία μέσα σε κάποιο χρονικό διάστημα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από κάποιους για να αποδείξουν δικαιώματα κυριότητας, όπως οι ελιές, οι αγριελιές, οι αμυγδαλιές, οι συκιές ή οι μουριές.

Μέθοδος... ελαιόδεντρων

Η φύτευση ελαιόδεντρων και μάλιστα αρκετά μεγάλων, σε καμένες δασικές εκτάσεις είναι μια συνήθης τακτική καταπατητών που έτσι προσπαθούν να αποδείξουν ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για καλλιεργήσιμες εκτάσεις, για χωράφια που δυνητικά στο μέλλον θα μπορούσαν να οικοδομηθούν.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει δασολόγιο και άρα δεν είναι αυστηρά οριοθετημένα και καταγεγραμμένα τα δάση και οι δασικές εκτάσεις, τα όρια των χωραφιών που βρίσκονται εντός ή κοντά στο δάσος, συχνά επεκτείνονται διά αυτής της μεθόδου.
Tης Τανιας Γεωργιοπουλου


Διαβάστε περισσότερα...

ΗΠΑ: Νέες πτωχεύσεις τραπεζών

Τρεις νέες πτωχεύσεις τραπεζών χθες. Στις 84 συνολικά ο αριθμός που έχουν πτωχεύσει φέτος.
Άλλες τρεις τράπεζες πτώχευσαν στις ΗΠΑ την Παρασκευή, αυξάνοντας το σύνολο στις 84 μέχρι στιγμής εφέτος, καθώς ο χρηματοπιστωτικός τομέας στη χώρα συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με τα δάνεια.

Οι ρυθμιστικές αρχές έκλεισαν την Affinity Bank στην Καλιφόρνια, την Bradford Bank στη Βαλτιμόρη και την Mainstreet Bank στην Μινεσότα· οι τρεις πτωχεύσεις αναμένεται να στοιχίσουν στην ομοσπονδιακή εταιρία εγγύησης των καταθέσεων περίπου 446 εκατ. δολάρια.

Η ομοσπονδιακή εταιρία εγγύησης των καταθέσεων (Federal Deposit Insurance Corp, FDIC) ανακοίνωσε ότι τα διαθέσιμα κεφάλαιά της έφθαναν τα 10,4 δις δολάρια στο τέλος του δεύτερου τριμήνου. Περίπου 32 δις δολάρια είναι διαθέσιμα για να αντιμετωπιστούν πτωχεύσεις τραπεζών το 2010.

Η πρόεδρος της FDIC Σίλα Μπέαρ προειδοποίησε αυτήν την εβδομάδα ότι οι πτωχεύσεις τραπεζών θα συνεχίσουν να είναι πολλές, καθώς ο χρηματοπιστωτικός τομέα αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα με τα επισφαλή, απλήρωτα δάνεια.

Το σύνολο των 84 πτωχεύσεων είναι δραματικά υψηλότερο των 25 το 2008 και των μόλις 3 το 2007.

Η Μπέαρ επισήμανε πως οι τράπεζες θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα ακόμα κι όταν η κατάσταση της οικονομίας θα αρχίσει να βελτιώνεται.

Ακόμη, η FDIC ανέφερε ότι ο αριθμός των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που αντιμετωπίζουν «προβλήματα» μεγεθύνθηκε στα 416 στο τέλος του δεύτερου τριμήνου, από 305 το προηγούμενο τρίμηνο.

www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ






Διαβάστε περισσότερα...

Πώς θα κτίζουμε σε νησιά και παράκτιες περιοχές

Το κείμενο του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Παράκτιο Χώρο και τα Νησιά, το οποίο δίνεται σε δημόσια διαβούλευση, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς.
Το Ειδικό Χωροταξικό πλαίσιο για τον παράκτιο χώρο και τα νησιά

Για να αντιληφθεί κανείς τη σπουδαιότητά του, αξίζει να αναφερθούν ορισμένα μόνο στοιχεία σχετικά με το ποιες περιοχές της χώρας μας αφορά:

* Η Ελλάδα διαθέτει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή της Μεσογείου, μήκους άνω των 16.500 χλμ. Αντιστοιχεί στο ¼ περίπου των ακτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

* Στην «στενή» παράκτια ζώνη της χώρας (βάθους μέχρι 2 χλμ) συγκεντρώνεται το 33% του πληθυσμού, ενώ στην ευρύτερη παράκτια ζώνη (βάθους μέχρι 50 χλμ) συγκεντρώνεται το 85% του πληθυσμού .


* 12 από τις 13 Περιφέρειες της χώρας μας είναι παράκτιες, όπως και οι μισοί περίπου από τους ΟΤΑ της Ελλάδας.

* Στην παράκτια ζώνη της χώρας συγκεντρώνονται σχεδόν όλες οι μεγάλες πόλεις, καθώς και το 80% των βιομηχανικών δραστηριοτήτων, το 90% του τουρισμού και της αναψυχής, το 35% της αγροτικής γης και πάρα πολλές και σημαντικές τεχνικές υποδομές.

* Και βέβαια, ο ελληνικός παράκτιος χώρος φιλοξενεί σημαντικά οικοσυστήματα που χαρακτηρίζονται από πολυμορφία και τα οποία αποτελούν το ενδιαίτημα μεγάλου αριθμού ειδών πανίδας, η επιβίωση των οποίων είναι πολύτιμη για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Περιλαμβάνει παράκτια δάση και θαμνώδεις εκτάσεις που δημιουργούν, σε συνδυασμό με τη θάλασσα, ένα τοπίο υψηλής αισθητικής και περιβαλλοντικής αξίας.

Σχετικά ο κ. Σουφλιάς δήλωσε:

«Σήμερα δώσαμε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Παράκτιο Χώρο και τα Νησιά. Πρόκειται για ακόμα μία πολύ σημαντική διαρθρωτική παρέμβαση, που εντάσσεται στη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε για τη δημιουργία για πρώτη φορά στην Ελλάδα ενός ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού.

Πιστεύω, και έχω ξαναπεί, ότι η προσπάθεια αυτή είναι καθοριστική για την ανάπτυξη της χώρας. Πρόκειται για ένα δύσκολο και περίπλοκο εγχείρημα που διορθώνει μία τεράστια παράλειψη δεκαετιών. Ο Εθνικός Χωροταξικός Σχεδιασμός είναι μία μεγάλη μεταρρύθμιση, από τις σημαντικότερες διαρθρωτικές αλλαγές που έγιναν στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες.

Θυμίζω, ότι έχουν θεσμοθετηθεί ήδη το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο
και τα Ειδικά Πλαίσια για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τη Βιομηχανία και τον Τουρισμό.

Με το συγκεκριμένο Ειδικό Πλαίσιο, βάζουμε επιτέλους μια τάξη στο τι μπορεί να κάνει ο καθένας και πού, στα νησιά και στον παράκτιο χώρο μας. Περιορίζουμε τη δόμηση, αναδεικνύουμε τη φυσική ομορφιά, στηρίζουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη, αντιμετωπίζουμε τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Συγκεκριμένα, στοχεύουμε στα εξής:

* Να προστατευτούν και να αναδειχτούν ο παράκτιος και νησιωτικός χώρος, με τη σπάνια ομορφιά και τα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματά τους.

* Να προωθηθεί η βιώσιμη ανάπτυξη σε αυτές τις περιοχές, με συντονισμένο τρόπο και με προοπτική χρόνου.

* Να βελτιωθεί το επίπεδο ζωής όσων ζουν σε αυτές τις περιοχές, να περιοριστούν οι ανισότητες και να συγκρατηθεί ο πληθυσμός, ιδίως στα νησιά μας.

* Τελικά, θέτουμε ως στόχο να συμβάλουμε και με αυτόν τον τρόπο στην περιφερειακή, οικονομική και κοινωνική συνοχή στον τόπο μας.

Σημειώνω ότι για την εκπόνηση του Ειδικού Πλαισίου έγινε από το ΥΠΕΧΩΔΕ μία σκληρή δουλειά με συστηματικό τρόπο, αποσκοπώντας, μεταξύ άλλων, στην υλοποίηση των δεσμεύσεων και ρυθμίσεων του Μεσογειακού Πρωτοκόλλου για τις Παράκτιες Περιοχές, που η Ελλάδα υπέγραψε, τον Ιανουάριο του 2008 στο πλαίσιο της διμερούς Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών στη Μαδρίτη.

Το κείμενο του Ειδικού Πλαισίου για τον Παράκτιο Χώρο και τα Νησιά είναι βεβαίως πλήρως εναρμονισμένο με το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο και με τα άλλα Ειδικά Πλαίσια, που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί.

Επίσης, λήφθηκαν υπόψη άλλες σχετικές Κοινοτικές και Μεσογειακές δεσμεύσεις, πέραν του Μεσογειακού Πρωτοκόλλου και συναφείς επιστημονικές μελέτες, όπως η Κοινοτική Σύσταση, η Εθνική Έκθεση για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Παράκτιων Ζωνών της χώρας (ΥΠΕΧΩΔΕ 2006) και Κοινοτικές Οδηγίες. H Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Ειδικού Πλαισίου θα δημοσιοποιηθεί σύντομα.

Η χώρα μας αποκτά επιτέλους χωροταξικό σχεδιασμό. Ήταν ένας από τους σημαντικότερους στόχους τους οποίους είχαμε θέσει οι συνεργάτες μου και εγώ όταν αναλάβαμε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Χωροταξίας. Τον πετύχαμε και είμαστε συνεπείς απέναντι στον ελληνικό λαό.

Με τον ολοκληρωμένο χωροταξικό σχεδιασμό που προωθούμε, η χώρα μας αποκτά νέες αναπτυξιακές προοπτικές και το φυσικό και πολιτιστικό μας περιβάλλον θωρακίζεται».


ΟΛΟ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΑΥΤΟΥ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ


Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

Ρεκόρ μεταμοσχεύσεων από θανατοποινίτες στην Κίνα

Πάνω από το 65% των οργάνων που μεταμοσχεύονται στην Κίνα προέρχονται από θανατοποινίτες που εκτελέστηκαν, κατάσταση που ο υφυπουργός Υγείας της χώρας χαρακτηρίζει ανάρμοστη και δυνητικά επικίνδυνη, αναφέρει σε χθεσινό της δημοσίευμα η αγγλόφωνη εφημερίδα China Daily.

Το δημοσίευμα, που αποδίδει τον αριθμό σε εκτιμήσεις ειδικών σε θέματα υγείας, συνιστά μια σπάνια παραδοχή του ρόλου που παίζουν οι καταδικασθέντες στην εσχάτη των ποινών στην Κίνα στη λεγόμενη βιομηχανία των μεταμοσχεύσεων στη χώρα. Οι εκτελεσθέντες κρατούμενοι "οπωσδήποτε δεν είναι η κατάλληλη πηγή για μοσχεύματα", δηλώνει στην εφημερίδα ο υφυπουργός Υγείας Χουάνγκ Τζιεφού.

Προκειμένου να καμφθεί η "μακρόχρονη εξάρτηση" της χώρας από τη χρήση οργάνων που προέρχονται από εκτελεσθέντες, η Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού στην Κίνα εγκαινίασε την Τρίτη ένα εθνικό σύστημα δωρεάς οργάνων, σημειώνει το δημοσίευμα. Στόχος είναι ο τερματισμός του ευρύτατου λαθρεμπορίου οργάνων, χάρη στο οποίο οι ασθενείς που έχουν χρήματα λαμβάνουν μοσχεύματα αψηφώντας τη λίστα αναμονής και το αν άλλοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, αναφέρεται στο σημερινό δημοσίευμα.

Η Κίνα, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, εκτελεί περισσότερους θανατοποινίτες από κάθε άλλη χώρα στον κόσμο, αλλά ο αριθμός των ανθρώπων που εκτελούνται είναι κρατικό μυστικό στο Πεκίνο. Μετά τις καταγγελίες ότι όργανα αφαιρούνταν από εκτελεσθέντες χωρίς την προηγούμενη συναίνεσή τους, η Κίνα θέσμισε κανονισμούς για τις μεταμοσχεύσεις το 2007.

Απαγόρευσε το λαθρεμπόριο οργάνων, όπως και τον ιδιότυπο "τουρισμό" ξένων ασθενών που διαθέτουν χρήματα και θέλουν μόσχευμα χωρίς λίστες αναμονής. Οι κανονισμοί αναφέρουν πως οι θανατοποινίτες μπορούν να συμφωνούν στη μεταμόσχευση των οργάνων τους μόνο εάν προορίζονται για συγγενείς τους.
Η ΑΥΓΗ



Διαβάστε περισσότερα...

Αυτόνομη κοινωνία

Ολοένα και πληθύνονται οι φωνές που απαιτούν άμεση απαλλαγή από το αισχρό πολιτικό σύστημα που ταλανίζει ασθενείς και οδοιπόρους, φτωχούς κι αιρετικούς και πάει λέγοντας.
Δεν προτείνουν, βέβαια, τι θα αντικαταστήσει αυτό το σύστημα, πώς θα «στηθεί» η αφετηρία του νέου κοινωνικού - πολιτικού προτάγματος.

Επικρατεί σύγχυση μεταξύ των δύο αντικρουόμενων «ιδεολογιών», του φιλελευθερισμού και του σοσιαλισμού. Τώρα -λένε- που αποδείχθηκε περιτράνως η αλυσιτέλεια της φιλελεύθερης παράταξης, αυτή επιστράτευσε «σοσιαλιστικά» μέτρα για την άμβλυνση της κρίσης. Το ίδιο συνέβη και αντίθετα.

Οι νυν κυβερνήσεις δεν άντλησαν το αναγκαίο δίδαγμα από την κρίση, ώστε να επαναφέρουν τον ρόλο του κράτους εκεί που του αρμόζει, δηλαδή στην ανυπαρξία του. Διότι μόνο αν πάψει να υπάρχει το κράτος, που είναι, δυστυχώς, απολύτως ταυτισμένο με το πολιτικό σύστημα, μόνο τότε υπάρχει ελπίδα να εμφανιστεί η κοινωνία ως εγγυήτρια της πολιτικής. Μόνο αυτή μπορεί να αναδείξει τη Δημοκρατία ως ελευθερία. Διότι η Δημοκρατία ουδεμία σχέση έχει με οποιοδήποτε πολιτικό σύστημα που συγκροτείται με πρόσημο την εξουσία («το μη άρχεσθαι υπό μηδενός»).

Ακόμη και η αναρχική ιδεολογία αρνείται τη θεμελιώδη αυτή αρχή της Δημοκρατίας (αυτονομία της κοινωνίας και, άρα, κατάργηση της εξουσίας).

Και η αναρχία και ο μαρξισμός (δεν μιλάμε για φιλελευθερισμούς...) προσεγγίζουν τη Δημοκρατία με κάποια γνωσιολογική διαφθορά, δεν διακρίνουν την ελευθερία της κοινωνίας από την ελευθερία δικαιωμάτων που αποκτούν τα μέλη της, νομιμοποιώντας όμως έτσι την κυριαρχία του πολιτικού συστήματος, που ασμένως παραχωρεί αυτά τα (ψίχουλα) δικαιώματα. Απομένει η πληθύς των φωνών να συγκροτήσει δήμο, δηλαδή κοινωνία.
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ
Ελευθεροτυπία



Διαβάστε περισσότερα...

Κωνσταντίνος Τσουκαλάς - Οι προφήτες της αγοράς

* Προσφέροντας βήματα στην αγυρτεία και καλλιεργώντας τον φετιχισμό του παραλόγου
οι άρχοντες των μέσων ενημέρωσης λειτουργούν ως ενσυνείδητοι μεσίτες της ηλιθιότητας
H ισχύς του αθάνατου αξιώματος του Λεμπέση «ενός βλακός δοθέντος, μύριοι έπονται» προϋποθέτει ότι οι βλάκες θα είναι σε θέση να προωθούν ανενόχλητοι τα συμφέροντα και δικαιώματά τους εις βάρος των νουνεχών. Και αυτό φαίνεται να αποτελεί κοινωνιολογική σταθερά. Πράγματι όλες οι κοινωνίες οφείλουν όχι μόνον να ακούν τους ηλίθιους που εκτρέφονται στα σπλάγχνα τους, αλλά ενδεχομένως ακόμα και να ανέχονται ή να συγχωρούν τις κανονιστικές παραβιάσεις και εκκεντρικότητες που μπορούν να αποδίδονται στην «ευήθεια» των δραστών. Είναι γεγονός ότι καμία οργανωμένη κοινωνική ομάδα δεν επιχείρησε ποτέ να θεσπίσει «βλακοδικεία» με στόχο να φιμώσει τα διανοητικά ελλιποβαρή μέλη της. Ο καθένας δικαιούται λοιπόν να δρα, να ομιλεί, να επικοινωνεί και να διεκδικεί, προβάλλοντας με απόλυτη δημοκρατική ισοδυναμία το αναπαλλοτρίωτο δικαίωμά του στην ατομική βλακεία. Προφανώς ο καταναγκασμός στον ορθολογισμό θα ισοδυναμούσε με τον πιο στυγνό ολοκληρωτισμό.
* H αξιοποίηση της ηλιθιότητας


Το ζήτημα δεν θα είχε άλλες προεκτάσεις εάν οι βλακείες που εμφανίζονται συνεχώς σε όλα τα MME πήγαζαν από την ελαττωμένη ατομική διανοητική ικανότητα εκείνων που τις εκφέρουν. Ισχύει όμως εντελώς το αντίθετο. Αν κατακλυζόμαστε από τον ανορθολογισμό, τη δεισιδαιμονία, την ανοησία, αυτό δεν συμβαίνει επειδή πολλαπλασιάζονται οι ηλίθιοι αλλά επειδή πληθύνονται οι επιτήδειοι αξιοποιητές της. H ευήθεια προσφέρει την πολυτιμότερη πρώτη ύλη στη δυναμική της κοινωνικής προόδου. Με αυτήν την έννοια λοιπόν το αξίωμα του Λεμπέση επαληθεύεται απολύτως μέσα από την εύρυθμη λειτουργία της ελεύθερης αγοράς. Από τη στιγμή που διαπιστώνεται ότι η αμιγής ηλιθιότητα «πουλάει», θα αυξάνεται νομοτελειακά η αξιοποίησή της.

Έτσι οι καιροί του ορθολογισμού εμφανίζονται ολοένα χαλεπότεροι. Οι ταγοί της χαρτομαντείας, των ωροσκοπίων, της μαύρης μαγείας, της μετεμψύχωσης, της τηλεκίνησης, των μέντιουμ όλων των τύπων και των αυτόκλητων προφητών, μάγων και αιρεσιαρχών δεν πρωταγωνιστούν μόνον σε πολλαπλασιαζόμενες «ειδικές» εκπομπές αλλά ολοένα και πιο τακτικά εμφανίζονται στα δελτία ειδήσεων και κοσμούν τις στήλες σοβαρών εντύπων. Θα αρκούσε μια απλή σύγκριση του τρέχοντος «Χρυσού Οδηγού» με τους παλιότερους για να διαπιστωθεί ότι η προσφορά αντιορθολογικών υπηρεσιών αυξάνεται και πληθύνεται με καταπελτώδεις ρυθμούς. Παντού, μαζί με την αναζωπύρωση των παραδοσιακών θρησκευτικών μορφών, ανθούν και τα νέα θρησκευτικά κινήματα καθώς και οι κάθε λογής προσφορές υπερκόσμιων νοημάτων, εγκολπίων ευζωίας και συνταγολογίων επιμελείας εαυτού.
* Το στοίχημα του Πασκάλ

Οι λόγοι είναι προφανώς πολλαπλοί. Από τη στιγμή όμως που καθίσταται σαφές ότι η θεραπεία του ορθολογισμού δεν συνεπάγεται την άρση ή άμβλυνση των κοινωνικών αδιεξόδων, φαίνονται απόλυτα εύλογα τα απεγνωσμένα εγχειρήματα που ανάγουν τα διαταρακτικά και ακατανόητα μυστήρια της ζωής και του θανάτου σε αυτοσχέδιες ή μεταφυσικές βεβαιότητες. Κάτι αντίστοιχο με το στοίχημα του Πασκάλ φαίνεται λοιπόν να αποκτά πληθώρα αδέξιων μιμητών. H διάχυτη δυσπιστία μετέτρεψε τους έλλογους θεολογικούς προβληματισμούς του Γάλλου φιλοσόφου σε ασκήσεις αναζήτησης νέων «άγνωστων και άχρηστων Θεών». Από τη στιγμή που οι συγκεκριμένοι όροι της εγκόσμιας σωτηρίας εμφανίζονται δυσεντόπιστοι, πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν πως έχουν κάθε συμφέρον να εκκολάψουν τη δική τους μαγική κοσμοθεώρηση και να στοιχηματίσουν, όπως κάνουν και στο Προ-Πο, στη δική τους ειδοποιό σωτηριολογική πιθανότητα. Υπό τις συνθήκες αυτές λοιπόν, και για πρώτη φορά από την εποχή του Διαφωτισμού, ο αφηρημένος ορθολογισμός (θεϊστικός ή αγνωστικιστικός) φαίνεται να πείθει λιγότερο, και πάντως λιγότερους, από την «παιζόμενη» χειροπιαστή δεισιδαιμονία.
* Διαφήμιση και προπαγάνδα

Όμως, προφανώς τα νέα αυτά φαινόμενα δεν αναπτύσσονται από μόνα τους. Αν το χωράφι του ανορθολογισμού είναι από τη φύση του εύφορο, πρέπει επίσης και να λιπαίνεται ανελλιπώς. Όπως λοιπόν συμβαίνει με όλα τα εμπορεύματα που εμφανίζονται «επιθετικά» στην αγορά, έτσι και η κυκλοφορία των σωτηριολογικών ιδεών, όσο ευπώλητες και εάν είναι, συναρτάται με την επικοινωνιακή τους εμβέλεια, δηλαδή με τη διαφήμιση και την προπαγάνδα. Ακόμα και αν η διάχυτη ακροαματικότητα των νέων ανορθολογισμών συναρτάται με την επαγγελία μιας εύσχημης ατομικής παραμυθίας που δεν μπορεί παρά να ράβεται στα μέτρα των επίδοξων πελατών, η προώθησή τους προϋποθέτει τη συστηματική εναργή τους παρουσία.

Σε αυτό ακριβώς το σημείο εντοπίζεται η ανεκτίμητη συμβολή των MME στη εμπορευματοποιημένη διάχυση του ανορθολογισμού και της δεισιδαιμονίας. Προσφέροντας βήματα στην αγυρτεία, και καλλιεργώντας τον φετιχισμό του παραλόγου, οι άρχοντες των μέσων λειτουργούν ως ενσυνείδητοι μεσίτες της ηλιθιότητας. Ανασκάπτοντας και ονοματίζοντας νέα πεδία «μετα-γνώσης» και προβάλλοντας νέα ανορθολογικά νοηματικά προϊόντα, γεννούν μιαν αγορά δίχως όρια και αναστολές σε όλους τους παίκτες του προσδοκώμενου επέκεινα. Για την πολιτιστική καθημερινότητα των αγελαίων μαζών το ωροσκόπιο είναι πιο ανακουφιστικό αλλά και πιο ελπιδοφόρο από το πεζό σταυρόλεξο, και η αναζήτηση του παράλογου πιο άκοπη και εν δυνάμει πολύ πιο ωφέλιμη από την καλλιέργεια του ορθού λόγου. Με αυτήν την έννοια τα MME δεν αντικατοπτρίζουν απλώς αλλά κατασκευάζουν την πολυπόθητη ακροαματικότητά τους. Με το πρόσχημα της διείσδυσης σε ένα κινούμενο μαζικό ακροατήριο, δεν αρκούνται στο να ενισχύουν και να αναπαράγουν τους παλαιούς και ανεξίτηλους παραλογισμούς, αλλά συμβάλλουν αποφασιστικά στην εκτροφή και ενδυνάμωση νέων.
* H δημοκρατία του παραλογισμού

Τα παραπάνω θα παρέμεναν στο επίπεδο του γραφικού αν η προώθηση του ανορθολογισμού δεν είχε αυτόνομες προεκτάσεις. Άσχετα με τις προθέσεις των εμπόρων του παράλογου, είναι γεγονός ότι η δεισιδαιμονία λειτουργεί ως συνολικό ιδεολογικό πακέτο. H διαπραγμάτευση με τον ανορθολογισμό και την αλχημεία ανοίγει τον δρόμο σε όλους τους αποκρυφισμούς, υποθάλπει όλες τις αναζητήσεις αληθειών εξ αποκαλύψεως και καλλιεργεί όλες τις πεισματικές προλήψεις. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά. Εις πείσμα του Δαρβίνου και του Νεύτωνα, στις ΗΠΑ συζητείται πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο η βιολογία και η δομή της ύλης να αντιμετωπίζονται - και να διδάσκονται - ως (ένα και μόνο) από τα συμπτώματα των βουλών του θείου σχεδιασμού, την ίδια στιγμή που οι παλαιοημερολογίτες διεκδικούν - και πραγματώνουν - το δικαίωμά τους να απαγορεύουν τη μετάγγιση αίματος στα ανήλικα παιδιά τους, που οι θνητοί δικαιούνται μεν να διαθέσουν μετά θάνατον ορισμένα από τα όργανα και τους ιστούς τους δίχως όμως να τους επιτρέπεται να ζητήσουν την καύση του πτώματός τους και που οι κρεατοφάγοι κόπτονται υπέρ των αναφαίρετων ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων των ζώων. Έτσι, ως οριακή μορφή της ελευθερίας της συνείδησης, το δικαίωμα στον ανορθολογισμό εγκαθίσταται στο επίκεντρο των συλλογικών μελημάτων. H δημοκρατία του ορθού λόγου μετουσιώνεται σε δημοκρατία του παραλογισμού. Anything goes. Στο μέτρο που δεν έχουν (ακόμα) οδηγήσει σε δολοφονίες βρεφών, σε συλλογικούς βιασμούς ή σε ανθρωποθυσίες, οι πρακτικές ασκήσεις στη δεισιδαιμονία και στη μαύρη μαγεία είναι αναφαίρετα δικαιώματα των ελεύθερων πολιτών.
* H ηθική ευθύνη των MME

Εδώ ακριβώς επικεντρώνεται η ηθική και πολιτική ευθύνη των MME. Από τη στιγμή που καθίσταται σαφές ότι η άκριτη προπαγάνδιση των παραγώγων του ανορθολογισμού δεν κάνει τίποτε άλλο από το να διευρύνει τη διεισδυτικότητα της δεισιδαιμονίας και να καταλύει τις ηθικές και λογικές αντιστάσεις σε κάθε λογής ακραία, βλαπτικά και αποπροσανατολιστικά φαινόμενα, το λιγότερο που θα μπορούσε κανείς να ευχηθεί είναι η «αυτολογοκρισία» των μέσων. Όμως, εξ υποθέσεως, οι «οικονομικοί άνθρωποι» και κατ' επέκτασιν τα «οικονομικά MME» δεν έχουν κανέναν λόγο να προκρίνουν την αυτολογοκρισία από την κερδοσκοπία. H αυτονόητη λογική του συμφέροντος επικρατεί της αμφισβητούμενης καθαρής λογικής. Ευλόγως λοιπόν η ελεύθερη αγορά δεν μπορεί να προσκρούει σε εξωαγοραίους περιορισμούς του αντικειμένου της. H ύπατη αξία την οποία καλείται να υπηρετήσει ο ορθός λόγος είναι η οργανωτική και ιδεολογική μεγιστοποίηση της συνολικής εμπορευσιμότητας.

Στο πλαίσιο αυτό αναδεικνύεται μία από τις κεντρικότερες πολιτιστικές αντιφάσεις των κοινωνιών που διακηρύσσουν urbi et orbi την άνευ όρων και ορίων πίστη τους στην επιστήμη και στην τεχνολογία. Την ίδια στιγμή που το μέλλον του κόσμου συναρτάται με τη πάνδημη διάχυση της φωτισμένης «γνώσης», συγχωρείται και υποθάλπεται η συστηματική καλλιέργεια των σκοτεινών μαιάνδρων του ανορθολογισμού. Το γεγονός αυτό όμως είναι μόνον εκ πρώτη όψεως παράδοξο. Στις μέρες μας ο λόγος καλείται να τεκμηριώνει το κύρος και την ισχύ του μέσω της απτής εργαλειακής ωφελιμότητάς του. H επιστημονική γνώση μπορεί να θεωρείται ως το κατ' εξοχήν πολύτιμο εμπόρευμα της εποχής μας μόνον επειδή και στο μέτρο που αποδεικνύει εμπράκτως πως είναι σε θέση να συναγωνίζεται επιτυχώς τους πολεμίους, αρνητές και «ανταγωνιστές» της στον επαληθεύσιμο δημοκρατικό στίβο της παραγωγής και της παραγωγικότητας. Υπό τους όρους αυτούς, η ενεργός ζήτηση των προϊόντων και των υπηρεσιών λειτουργεί ως οιονεί θεοδικία. Ο κυρίαρχος ελεύθερος καταναλωτής είναι πλέον ο μόνος αρμόδιος να χωρίζει ακριβοδίκαια ζώντες και νεκρούς και να επιβραβεύει αδιακρίτως καινοτόμους και τσαρλατάνους. Έτσι, ως σύγχρονη Πυθία, η αγοραία ετυμηγορία δεν διαιτητεύει μόνον τις οικονομικές ροές, αλλά αναλαμβάνει και τους ρόλους του ύπατου κριτή της αλήθειας και του Ombudsman του ορθού λόγου. Και αν η αγορά είναι ο Θεός, τα MME είναι οι προφήτες του.

Ο κ. Κωνσταντίνος Τσουκαλάς είναι καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Το ΒΗΜΑ




Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

Με άγχος και κατάθλιψη οι... μισοί Έλληνες εργαζόμενοι!


Ένας στους δέκα εργαζόμενους στην Ευρώπη αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας, το οποίο σχετίζεται με την εργασία του. Την ίδια στιγμή, σχεδόν οι μισοί Έλληνες εκδηλώνουν έντονο άγχος και κατάθλιψη, εξαιτίας της δουλειάς τους, ποσοστό το οποίο ξεπερνά το μέσο ευρωπαϊκό.
Σχεδόν 164 εκατ. Ευρωπαίοι εργαζόμενοι υφίστανται τα εν λόγω προβλήματα, όπως προκύπτει από πρόσφατη μελέτη της "Eurostat" στις 27 χώρες - μέλη της Ε.E.
Το 3,2% έχουν υποστεί ατύχημα στον χώρο της δουλειάς. Το 8,6% έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα υγείας, όπως οστικά, μυϊκά, στρες, άγχος και κατάθλιψη. Το 41% των εργαζομένων εκτίθενται σε παράγοντες οι οποίοι μπορούν να έχουν επίπτωση στην ψυχική τους υγεία.

Ατυχήματα

Από τις απαντήσεις των ερωτηθέντων προκύπτει ότι περίπου 7 εκατ. εργαζόμενοι είχαν εργασιακό ατύχημα κατά τους τελευταίους 12 μήνες. Οι άνδρες εμφανίζονται πιο επιρρεπείς, ενώ τα ατυχήματα συμβαίνουν συχνότερα στους εργαζόμενους μικρότερης ηλικίας.

Ατυχήματα καταγράφονται πιο συχνά σε τομείς όπως η γεωργία, η βιομηχανία και οι κατασκευές. Στις γυναίκες εργαζόμενες συμβαίνουν κυρίως στους τομείς της Υγείας και της Πρόνοιας, σε ξενοδοχεία και εστιατόρια.

Άλλα προβλήματα

Περίπου 20 εκατ. Ευρωπαίοι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν μία σειρά άλλων προβλημάτων υγείας, εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούν στον εργασιακό τους χώρο.

Το 8,6% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι κατά τους τελευταίους 12 μήνες εμφάνισαν κυρίως ορθοπεδικά και μυϊκά προβλήματα στην πλάτη, τον αυχένα, τους ώμους, τα χέρια, στρες, κατάθλιψη ή άγχος.

Στην ημερήσια διάταξη βρίσκονται ορθοπεδικά ή μυϊκά προβλήματα στα πόδια, καρδιαγγειακά και αναπνευστικά προβλήματα, πονοκέφαλοι, πόνοι στα μάτια, λοιμώδη νοσήματα, δερματολογικά και προβλήματα ακοής.

Τα χειρωνακτικά επαγγέλματα κατέχουν πάλι υψηλή θέση στη συχνότητα εμφάνισής τους. Το στρες και η κατάθλιψη, ωστόσο, αποτελούν προνομιακά ...πεδία για τους εργαζόμενους στην οικονομία, το εμπόριο και την εκπαίδευση.

Η Ελλάδα

Δεινή είναι η εικόνα που εμφανίζουν οι Έλληνες εργαζόμενοι. Το 1,9% έχουν υποστεί εργατικό ατύχημα κατά τον τελευταίο χρόνο, ποσοστό το οποίο βρίσκεται κοντά στο μέσο ευρωπαϊκό όρο. Αντίθετα, πολύ υψηλό εμφανίζεται το ποσοστό των τροχαίων ατυχημάτων, τα οποία σχετίζονται με την εργασία (17,1%), καθώς μόνον η Πολωνία έχει υψηλότερο ποσοστό (28,5%).

Το 6,6% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα δηλώνουν ότι έχουν τουλάχιστον ένα πρόβλημα υγείας το οποίο σχετίζεται με τη δουλειά τους. Το 41,4% των ερωτηθέντων Ελλήνων εργαζομένων εκτίθενται σε παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν την ψυχική τους υγεία. Το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο από το μέσο ευρωπαϊκό τόσο των 15 (41%) όσο και των 27 χωρών - μελών (40,7%).
Η ΑΥΓΗ




Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 25 Αυγούστου 2009

Αν υπάρχει Παράδεισος επί της Γης, οπωσδήποτε μοιάζει με τη Σαπιέντζα

Μεσσηνιακή Αμφικτυονία
Την Κυριακή επισκέφθηκαν τη Σαπιέντζα

Αν υπάρχει Παράδεισος επί της Γης, οπωσδήποτε μοιάζει με τη Σαπιέντζα. Την αλήθεια αυτή είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν μέλη της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας, που με αρχηγό τον Παναγιώτη Μπαζίγο, γενικό διευθυντή Περιφέρειας Πελοποννήσου, πέρασαν στο εκτάσεως 8.500 στρεμμάτων νησί το πρωί της Κυριακής και το περιηγήθηκαν. Ο γράφων είχε την ευκαιρία να μετάσχει στην περιήγηση και ομολογεί πως όταν έφτασε σε ένα σημείο στο εσωτερικό του νησιού, απ’ όπου βλέπει κανείς από ψηλά τη Σπαρτόλακκα, του φάνηκε ότι ανέπνευσε τον πιο καθαρό αέρα που έχει συναντήσει στη ζωή του.
Η Σαπιέντζα, χαρακτηρισθείσα από το 1986 διατηρητέο μνημείο της μεσογειακής φύσης, είναι ακατοίκητη από ανθρώπους. Πληθυσμός της είναι τα κρι κρι (αγριοκάτσικα), τα μουφλόν (αγριοπρόβατα), η νησιώτικη πέρδικα και ο φασιανός και άλλα πουλιά ενδημικά και μη, μεταξύ των οποίων πολλά γεράκια.

Ακόμη, ως νησί που δεν έχει καεί τουλάχιστον τα τελευταία 80 χρόνια, φιλοξενεί θαυμάσιο μεσογειακό δάσος με αγριλιές, σκίνους, πουρνάρια, μυρτιές, ασπαλάθους, καθώς και μοναδικό δάσος κουμαριάς, αφού σπάνια η κουμαριά γίνεται δέντρο. Η διαδρομή κάτω από κουμαριές ύψους 10 μέτρων είναι υπέροχη.
Τα μέλη της Αμφικτυονίας είχαν την ευκαιρία να δουν όλα αυτά όπως και τη Σπαρτόλακκα, ένα πλάτωμα χωρίς βλάστηση ενώ γύρω του φύεται δάσος, επειδή ίσως η επί αιώνες συσσωρευθείσα σε αυτό γύρη εμποδίζει την ανάπτυξη φυτών.
Οι αμφικτύονες εκκλησιάστηκαν το πρωί της Κυριακής στη Μεθώνη, έτυχαν θερμής υποδοχής αλλά και κεράσματος από το Δήμο διά του αντιδημάρχου Διονύση Ψαλλίδα που τους συνόδευσε, πέρασαν με βάρκα στη Σαπιέντζα και περιηγήθηκαν διά θαλάσσης την ανατολική της πλευρά, για να καταλήξουν το μεσημέρι στη Φοινικούντα.

Του Κώστα Κοντοθανάση
Πηγή: ΘΑΡΡΟΣ



Διαβάστε περισσότερα...

Τα παθήματα του 2007 δεν έγιναν μαθήματα...

Κοινός παρονομαστής όλων των ξένων δημοσιευμάτων η προβλεψιμότητα της νέας καταστροφής και το γεγονός ότι τα παθήματα του 2007 δεν έγιναν μαθήματα...

"Η Ελλάδα δεν πήρε τα μαθήματα από τις προηγούμενες πυρκαγιές", είναι ο τίτλος της γαλλικής Μοντ, η οποία τονίζει, μεταξύ άλλων: "Για άλλη μια φορά, όπως το 2007, όταν χιλιάδες στρέμματα του εθνικού δρυμού της Πάρνηθας είχαν μετατραπεί σε στάχτες, η φωτιά κατέστρεψε την πράσινη ζώνη της πρωτεύουσας, αυτές τις δασώδεις εκτάσεις που είναι απαραίτητες για να δροσίζεται και να οξυγονώνεται το κέντρο της, που συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο 'τσιμεντόπληκτων' της Ευρώπης. (...) Λίγες ημέρες πριν από αυτή την πυρκαγιά, η Γκρίνπις είχε προειδοποιήσει για τους κινδύνους των επιπτώσεων της κλιματικής υπερθέρμανσης στη συχνότητα και την ενταση των πυρκαγιών στον νότο της Ευρώπης. Το ελληνικό τμήμα του WWF δεν σταματά τα τελευταία χρόνια να κάνει εκκλήσεις για καλύτερη προστασία των δασωδών εκτάσεων, προκειμένου να παρεμποδίσει τη δημιουργία ενός φαύλου κύκλου, πολύ επικίνδυνου για τη χώρα, όπου η εξαφάνιση των δασών υπό τον αντίκτυπο της αλλαγής του κλίματος μπορεί να επιδεινώσει τις συνέπειες της υπερθέρμανσης. (...)

Η Φιγκαρό, από την πλευρά της, ασχολείται με το θέμα της κερδοσκοπίας στα καμένα, παίρνοντας το παράδειγμα της Πεντέλης. (...) "Από τις πυρκαγιές του 2007, οι οργανώσεις προστασίας της φύσης και η σοσιαλιστική αντιπολίτευση υπογραμμίζουν τις ευθύνες των σχεδίων για οικοδόμηση ακινήτων, μεταξύ τους κι εκείνα του μοναστηριού στο βουνό. Η διοίκησή του επιθυμεί να οικοδομήσει ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα για την υποδοχή του θρησκευτικού τουρισμού πολυτελείας. 'Η Εκκλησία είναι ιδιοκτήτρια της πλειοψηφίας των καμένων περιοχών, αν αποφασίσει να τις εκμεταλλευτεί, τόσο το καλύτερο να είναι οικοδομήσιμες', τονίζει οργισμένος ο Σπύρος Κουβέλης, ειδικός σε θέματα περιβάλλοντος του σοσιαλιστικού κόμματος, ΠΑΣΟΚ. 'Μέσα σε μια νύχτα ξεφυτρώνουν βίλες χωρίς άδεια. Τις ονομάζουν 'αυθαίρετα'. Αντί να τις καταστρέψουν, οι τοπικές αρχές τούς παρέχουν νερό και ηλεκτρικό. Πρόκειται για σκάνδαλο'. Η κοινή γνώμη κατηγορεί το κράτος ότι κλείνει τα μάτια". (...)

Η Λιμπερασιόν με τίτλο "Η φωτιά στα πρόθυρα της Αθήνας" περιέγραφε την εξέλιξη των πολλών μετώπων της πυρκαγιάς ενώ από την πλευρά της η Ελ Παΐς, με τίτλο "Οι φλόγες κυκλώνουν την κυβέρνηση Καραμανλή", αναφέρθηκε στην ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού να ανταποκριθεί στην έκταση της καταστροφής.

Από την πλευρά της η ιταλική Κοριέρε ντέλα Σέρα, είχε τίτλο "Η χαμένη μάχη κατά των εμπρηστών" και σημείωνε μεταξύ άλλων: "Ελλάδα και Ιταλία είναι αδελφές χώρες σε όλα, όπως λέει ένα γνωμικό. Και στα καλά και στα κακά. Για μια χρονιά ακόμα οι πυρκαγιές μοιάζουν να ακολουθούν κατά γράμμα και στις δύο χώρες ένα διαβολικό σενάριο. Στην αρχή ήταν οι πυρκαγιές στη Σαρδηνία, το προπύργιο του ιταλικού τουρισμού, τώρα ακολουθεί η Αθήνα. Όλοι γνωρίζουν και στις δύο χώρες ότι οι περισσότερες πυρκαγιές είναι έργο εμπρηστών, οι οποίοι είναι σχεδόν αδύνατο να αποκαλυφθούν. Ακόμα κι αν αυτή τη φορά δεν θρηνήσαμε θύματα, μένει μια πικρή γεύση και η πεποίθηση ότι οι δολοφόνοι της φύσης, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ιταλία θα γλιτώσουν για μια ακόμα φορά από τη δικαιοσύνη".

Επίσης πολλές γερμανικές εφημερίδες δίνουν μεγάλη έκταση στις πυρκαγιές της Αθήνας, έχοντας μάλιστα πρωτοσέλιδα με την Ακρόπολη και φόντο τον κατακόκκινο ουρανό λόγω της μεγάλης φωτιάς. Έτσι, η Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ αναρωτιέται: "Μήπως τα έχουμε ξαναδεί όλα αυτά; Όπως τον θυμό, με τον οποίο οι κάτοικοι κοιτούν στις κάμερες και κατηγορούν, λέγοντας 'ούτε ένα πυροσβεστικό δεν ήρθε'. Η Ελλάδα φλέγεται. Για μια ακόμα φορά. (...) Η κόλαση του 2007 συγκλόνισε τη χώρα. Πολλοί μίλησαν για κώδωνα του κινδύνου, για μια ευκαιρία να αντιμετωπιστεί ό,τι είναι σάπιο στην Ελλάδα: ο καταστροφικός νεποτισμός, η γενικευμένη άγνοια, η αποτυχία των πολιτικών. Και τι συνέβη έκτοτε; Δεντροφύτευση στην Ολυμπία, εγκατάσταση δεξαμενών σε κάποια υψώματα και αποστολή δεκατεσσάρων πυροσβεστών για μετεκπαίδευση στον Καναδά. Το σύστημα, όμως, παρέμεινε το ίδιο", συνέχισε η ίδια εφημερίδα.
Η ΑΥΓΗ



Διαβάστε περισσότερα...

Παραγωγικότητα 92% της Ε.Ε. κόστος ζωής 94%, μισθοί 51%

Φτάνει πια, δεν πάει άλλο με τις «μεταρρυθμίσεις» που έγιναν κατεδαφίσεις, τονίζει η ΓΣΕΕ εν όψει του νέου οικονομικού έτους και των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονικής.
Μάλιστα, εν όψει της σημερινής συνάντησης που θα έχει με τον Γ. Παπαθανασίου (σ.σ. μεταφέρθηκε την Πέμπτη η συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, ενώ είναι άγνωστη η ημερομηνία του ραντεβού με τον Κ. Καραμανλή), η εργατική συνομοσπονδία παρουσιάζει τα στοιχεία για την εξέλιξη των μισθών, των φόρων και την... άνιση αντιμετώπιση που είχαν οι επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία από την έκθεση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, επισημαίνεται ότι η παραγωγικότητα εργασίας είναι στο 92% του μέσου όρου της ευρωζώνης, αλλά το κόστος ζωής ανέρχεται στο 94%. Την ίδια στιγμή οι κατώτεροι μισθοί φτάνουν μόλις στο 51% του κοινοτικού μέσου όρου και οι συντάξεις στο 55%. Στην έκθεση υπογραμμίζεται ακόμα πως το ποσοστό φτώχειας στη χώρα μας είναι στο 22%, ποσοστό που είναι διπλάσιο από το μέσο όρο της ευρωζώνης.


Κέρδη... σχεδόν αφορολόγητα

Στο μεταξύ η φορολόγηση των μισθωτών αυξήθηκε από το 34,5% στο 35,5%, ενώ αντιθέτως η φορολόγηση των κερδών μειώθηκε στο 15,9% (όταν ο κοινοτικός μέσος όρος είναι 33%).

Ο κ. Παπαθανασίου συναντάται σήμερα και με τους εκπροσώπους του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, της Γενικής Συνομοσπονδίας Εμποροβιομηχάνων Ελλάδας, της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων και του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας. Να σημειωθεί πως εν όψει των εγκαινίων της ΔΕΘ στις 5 Σεπτεμβρίου, οι εκπρόσωποι των φορέων θα γίνουν δεκτοί και από τον πρωθυπουργό.

**Τα προβλήματα των εμπόρων και τα μέσα αντιμετώπισής τους θέτει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας. Μεταξύ άλλων, ζητούν την αντιμετώπιση 9 καίριων ζητημάτων: νέο ρυθμιστικό σχέδιο με ανάδειξη τουριστικών περιοχών και ζωνών εντός πόλεων, κατάργηση υπαίθριων δραστηριοτήτων πλην λαϊκών αγορών για αγροτικά και αλιευτικά προϊόντα, σταθερό φορολογικό σύστημα με ορίζοντα πενταετίας, λαθρομετανάστευση και εγκληματικότητα, ανταγωνιστικό περιβάλλον λειτουργίας επιχειρήσεων, επαναπροσδιορισμός πλαισίου εκπτώσεων -προσφορών και προωθητικών ενεργειών, Ασφαλιστικό (όπως πληρωμή εισφορών σε ένα φορέα), στήριξη ρευστότητας μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μείωση κόστους επιτοκίου σε πιστωτικές κάρτες ως επιβράβευση συνεπών χρηστών. *
Ελευθεροτυπία


Διαβάστε περισσότερα...

Οι μεγάλες μπίζνες της φωτιάς…

Την ώρα που κάτοικοι της Αττικής θρηνούν στην ολόμαυρη ράχη των απέραντων εκτάσεων που καταστρέφονται από τις πυρκαγιές, βλέποντας ακόμη και τις κατοικίες τους να έχουν παραδοθεί στις φλόγες, σε πολλά επιχειρηματικά γραφεία άρχιζαν σχεδιασμοί για τις επόμενες μεγάλες μπίζνες στην καμένη γη.

Οι πρώτες εστίες των πυρκαγιών που εξελίχθηκαν δραματικά τα τελευταία 24ωρα εκδηλώθηκαν πολύ κοντά στις εγκαταστάσεις εργοληπτικής εταιρείας στο Γραμματικό, που έχει αναλάβει την κατασκευή του γνωστού ΧΥΤΑ, ο οποίος έχει προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής. Πρόκειται για εταιρεία θυγατρική μεγάλου ομίλου, με ειδίκευση σε ανάλογα έργα, τα οποία αποδεικνύονται εξαιρετικά επικερδή, καθώς τα προ φόρων κέρδη της στις δύο τελευταίες χρήσεις ξεπερνούν συνολικά τα 30 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τους δημοσιευμένους ισολογισμούς.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες παραγόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης, που ήδη εξετάζονται από τις εισαγγελικές αρχές στο πλαίσιο της έρευνας για τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις εμπρησμού, καθώς οι φωτιές εκδηλώθηκαν νυχτερινές ώρες, σε χώρους όπου δεν παρατηρείται ανθρώπινη δραστηριότητα και βρίσκονται σε μικρή απόσταση από το χώρο του εργοταξίου, που φρουρείται από άνδρες ασφάλειας, λόγω των φόβων για βίαιες αντιδράσεις κατοίκων που αντιτίθενται στην κατασκευή του ΧΥΤΑ.

Οι ίδιες καταγγελίες τοπικών παραγόντων και κατοίκων αναφέρουν ότι η φωτιά εκδηλώθηκε περιμετρικά του εργοταξίου σε μικρή απόσταση και οι άνδρες της ασφάλειας του εργοταξίου δεν έκαναν την παραμικρή προσπάθεια να την αντιμετωπίσουν στα αρχικά της στάδια.

Ουδείς διατυπώνει κατηγορίες, ή έστω υπαινιγμούς εναντίον της εργοληπτικής εταιρείας. Το χρονικό των γεγονότων που προηγήθηκαν των πυρκαγιών στο Γραμματικό ίσως επιτρέπει, όμως, την εξαγωγή ορισμένων συμπερασμάτων. Ειδικότερα, ιδιοκτήτες εκτάσεων στην περιοχή γύρω από το χώρο που θα κατασκευασθεί ο ΧΥΤΑ είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, ζητώντας την παύση των έργων, επειδή δεν αποζημιώθηκαν για τις καταπατήσεις, όπως ισχυρίζονται, των ακινήτων τους. Η προσφυγή επρόκειτο να συζητηθεί τον Οκτώβριο, αλλά συζητήθηκε στις 13 Αυγούστου και αναμένεται απόφαση, ενώ στο μεταξύ το υπουργείο Οικονομικών έχει αρχίσει διαπραγματεύσεις με τους ιδιοκτήτες για τον προσδιορισμό του ύψους πιθανών αποζημιώσεων.

Στο μεταξύ, όμως, εκδηλώθηκαν οι καταστροφικές πυρκαγιές που κατέκαψαν τις καταπατημένες, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες τους, εκτάσεις, αλλά και μεγάλες εκτάσεις στην ευρύτερη περιοχή, με αποτέλεσμα πολλοί στην κατασκευαστική αγορά να εκτιμούν, ότι ανοίγει πλέον διάπλατα ο δρόμος για την καταβολή χαμηλών αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες, ώστε να απεμπλακεί η κατασκευή του ΧΥΤΑ από τις προσφυγές τους. «Ήταν μια πολύ βολική φωτιά για τους θιασώτες του νέου ΧΥΤΑ στο Γραμματικό», τονίζουν χαρακτηριστικά στελέχη εργοληπτικών εταιρειών.



Χρυσές δουλειές…



«Βολικές» για εργοληπτικά συμφέροντα, όμως, είναι εκ του αποτελέσματος συνολικότερα οι πυρκαγιές που έχουν κατακάψει τεράστιες εστίες πρασίνου στη Βόρεια και Βορειοανατολική Αττική, καθώς:

Το νέο ρυθμιστικό σχέδιο Αττικής, που παρουσιάσθηκε την άνοιξη από το ΥΠΕΧΩΔΕ, προβλέπει εντάξεις μεγάλων εκτάσεων της Βορειοανατολικής Αττικής στο σχέδιο πόλης. Το σχέδιο διαπνέεται από… «εποικοδομητική ασάφεια», με αποτέλεσμα να έχει ανοίξει η όρεξη κατασκευαστών που ενδιαφέρονται για πρόσθετη δόμηση στην περιοχή. Η καταστροφή δασικών εκτάσεων, που λόγω του χαρακτηρισμού τους εμπόδιζαν τα σχέδια δόμησης, ενώ συνέβαλαν και στην αύξηση των τιμών της γης, εις βάρος των κατασκευαστικών εταιρειών, εκτιμάται τώρα ότι θα απελευθερώσει από πολλά διοικητικά και οικονομικά βάρη τις μελλοντικές «αναπτυξιακές» δραστηριότητες.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ προωθεί δραστήρια τους διαγωνισμούς για την κατασκευή νέων αυτοκινητοδρόμων στην Αττική, συνολικού μήκους 62,355 χλμ. και προϋπολογισμού 1.658 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνουν τη Δυτική Περιφερειακή Υμηττού από τον Ανισόπεδο Κόμβο Κατεχάκη, μέχρι την Παραλιακή Ποσειδώνος και μέσω της σήραγγας του Υμηττού με Μεσόγεια, Σπάτα, Παλλήνη, Αγία Μαρίνα, Λαγονήσι και Λαύριο. Οι αυτοκινητόδρομοι θα κατασκευασθούν με συμβάσεις παραχώρησης και θα στηθούν έξι νέα σημεία είσπραξης διοδίων στην Αττική. Η τεράστια καταστροφή δασικών εκτάσεων στην Αττική, με μια ωμή και κυνική επιχειρηματική οπτική, είναι πολύ βολική για τις μεγάλες εργοληπτικές εταιρείες που θα εμπλακούν στα έργα, αφού μειώνει τις αξίες της γης σε περιοχές όπου θα κατασκευασθούν οι νέοι οδικοί άξονες και διευκολύνει την απόκτησή τους από ισχυρές εταιρείες κατασκευών και real estate, για να αναπτυχθούν «χρυσοφόρες» δραστηριότητες γύρω από τους νέους οδικούς άξονες.

Ανάλογοι υπολογισμοί γίνονται σε σχέση και με άλλα 28,5 χιλιόμετρα αυτοκινητοδρόμων, που θα κατασκευασθούν ως δημόσια έργα, για τους οποίους έχουν δεσμευθεί κοινοτικά κονδύλια ύψους 350 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για έργα που περιλαμβάνουν τις επεκτάσεις της λεωφόρου Κύμης μέχρι την Εθνική Οδό και της Λαυρίου με παράκαμψη του Μαρκόπουλου και του Λαυρίου, τον περιφερειακό άξονας Παιανίας – Μαρκόπουλου, με παράκαμψη της Παιανίας και Κορωπίου και τη μερική υπογειοποίηση της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Οι πυρκαγιές εξ αντικειμένου ευνοούν όχι μόνο τη φθηνή απαλλοτρίωση ιδιωτικών εκτάσεων, αλλά και την αγορά με χαμηλό κόστος ακινήτων γύρω από τους νέους αυτοκινητόδρομους, όπου θα αναπτυχθούν νέες δραστηριότητες δόμησης και εκμετάλλευσης ακινήτων.

Με μια δόση μαύρου χιούμορ, το οποίο βέβαια δεν μπορούν να εκτιμήσουν οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου, στελέχη του κατασκευαστικού κλάδου αναφέρουν, ότι οι τελευταίες πυρκαγιές περιορίζουν το οξυγόνο, αλλά προσφέρουν αρκετό «οξυγόνο» σε χρυσοφόρες επιχειρηματικές δραστηριότητες, που αναμένονται στο πολύπαθο Λεκανοπέδιο τα επόμενα χρόνια…
Οικονομία



Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

«Το τελευταίο δέντρο κρατήστε το για να κρεμαστείτε»!

«Το τελευταίο δέντρο κρατήστε το για να κρεμαστείτε»! Αυτό που γράφτηκε σε τοίχους μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 και κάποτε φάνταζε υπερβολικό, σήμερα μοιάζει πιθανό. Γιατί ο πύρινος εφιάλτης, που γεννήθηκε δεκαέξι λεπτά μετά τις 9.30 το βράδυ της Παρασκευής στο Γραμματικό, από ό,τι φάνηκε είχε όλα τα «φόντα» για να κατακάψει τα πάντα... Και το έκανε, επιβεβαιώνοντας τους γηραιότερους που φώναζαν από το μεσημέρι του Σαββάτου ότι «αυτή η πυρκαγιά είναι χειρότερη από εκείνη του '93».
Τραγική ειρωνεία: Η πυρκαγιά, που αρχικά υποβαθμίστηκε, εκδηλώθηκε στις 21 Αυγούστου -τέτοιες μέρες είχε ξεκινήσει και η καταστροφική πυρκαγιά της Ηλείας το 2007- σε κοντινή απόσταση από το σημείο που είχε εκτυλιχθεί στις 14 Αυγούστου του 2005 μια άλλη τραγωδία, το αεροπορικό δυστύχημα του «Ηλιος». Για να εξελιχθεί μέσα σε λίγες ώρες σε όλεθρο...

Οι φλόγες είχαν... αυτοεγκλωβιστεί σε ένα φαράγγι, νωρίς το πρωί του Σαββάτου, όταν η Πυροσβεστική Υπηρεσία δήλωνε, καθησυχαστικά, ότι η πυρκαγιά μαίνεται σε μια χαράδρα, αλλά δεν υπάρχει κίνδυνος. Πώς και γιατί ξέφυγε η πυρκαγιά κανείς δεν το γνωρίζει. Παρά μόνο όσοι συντόνιζαν τις δυνάμεις και οι οποίοι ζήτησαν από την Πολεμική Αεροπορία τη συνδρομή της λίγο αργότερα.
Στις 7.16 το πρωί, το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ζητά τη συνδρομή εναέριων μέσων στην κατάσβεση της πυρκαγιάς. Και λίγα λεπτά αργότερα, στις 7.35, το πρώτο αεροσκάφος CL απογειώνεται. Μέχρι τις 10 το πρωί «φεύγουν» από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας ακόμη επτά πυροσβεστικά αεροσκάφη. Είναι όμως ήδη αργά.

Ο δυνατός αέρας, που άγγιξε έως και τα 9 Μποφόρ, έχει φουντώσει τις φλόγες που κινούνται πλέον απειλητικά προς Βαρνάβα και Ανω Σούλι. Και κάπως έτσι ξεκινά η ελληνική τραγωδία.

Οι απότομες εναλλαγές του αέρα, τα ακαθάριστα ξερά χόρτα, οι διάσπαρτες χωματερές που υπάρχουν παντού, ακόμη και δίπλα στις περιφράξεις των σπιτιών, βοηθούν τις πύρινες γλώσσες να αναπτυχθούν και να κάνουν στάχτη ό,τι βρίσκουν στο πέρασμά τους. Πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι ρίχνονται στην άνιση μάχη με τον εχθρό. Προσπαθούν να τιθασεύσουν τις φλόγες που «χορεύουν» ανεξέλεγκτα στο πρόσταγμα του ανέμου και τίποτα δεν είναι ικανό να τις σταματήσει.

Στις 12 το μεσημέρι, η πυρκαγιά στη βορειοανατολική Αττική μαίνεται ανεξέλεγκτη. Και μπορεί ο νομός να κηρύσσεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης περίπου μια ώρα αργότερα, οι γηραιότεροι όμως γνωρίζουν από πριν τι πρόκειται να γίνει. «Αυτή η φωτιά είναι μεγαλύτερη από εκείνη του 1993, να μου το θυμηθείς», λέει ένας ηλικιωμένος στον άλλο. «Τους έχει ξεφύγει. Αυτό ήταν, καήκαμε», του απαντά εκείνος και κοιτούν την πυρκαγιά από μακριά... Δυστυχώς και οι δυο τους αποδεικνύονται κακοί προφήτες.

Η φωτιά έχει περάσει το Ανω Σούλι και βρίσκεται πλέον στον Μαραθώνα. Μια ανάσα από τα σπίτια. «Εδώ τρέξτε εδώ...», φώναζαν οι κάτοικοι και τρέχουν στην πυρκαγιά παρότι οι θερμοκρασίες που έχουν αναπτυχθεί τους εμποδίζουν. Η θέλησή τους να προστατεύσουν τις κατοικίες τους, με λάστιχα, με τσάπες, με όποιο μέσο διαθέτουν είναι ισχυρότερη από τη λάβα.

Οι φλόγες περνούν πάνω από τα σπίτια τους και κινούνται πάνω από το δρόμο προς Καλέτζι. Και η περιοχή, στην οποία άλλοτε μόνο πράσινο έβλεπες, μετατρέπεται σε πολύ λίγα λεπτά σε κρανίου τόπο. «Μας έριξε ένα αεροπλάνο νερό και έτσι σωθήκαμε. Οι πυροσβέστες μάς πήραν σηκωτούς. Θα είχαμε καεί. Να 'ναι καλά. Το μέτωπο ήταν 12 χιλιόμετρα», περιγράφουν και η απογοήτευση είναι ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους. Μόνο τους σκύλους τους κατάφεραν να πάρουν μαζί. Τώρα γυρνώντας στο σπίτι τους, το βρίσκουν στη θέση του, μικρές ζημιές μόνο. Παρ' όλα αυτά όμως δεν δείχνουν ανακουφισμένοι. Η περιουσία που ανήκει σε όλους μας, το δάσος, έχει γίνει κάρβουνο. Και πλέον όλοι μπορούν να μιλούν για μια τεράστια οικολογική καταστροφή.

Λίγα μέτρα πιο πέρα, τα πυροσβεστικά οχήματα που καταφθάνουν από διάφορες περιοχές της Αττικής σταματούν και ρωτούν τροχονόμους και δημοσιογράφους πώς θα πάνε στο Γραμματικό. «Εσείς που είστε δημοσιογράφοι πάρτε τους τηλέφωνο στο αρχηγείο μπας και σας ακούσουν. Πείτε τους να τους συντονίσουν. Δεν ξέρουν πού είναι οι περιοχές που τους στέλνουν, δεν ξέρουν καν πού είναι οι κρουνοί για να εφοδιαστούν με νερό. Ούτε αυτοί, ούτε οι υδροφόρες. Πώς θα βοηθήσουν έτσι;», λέει στην «Ε» ένας τροχονόμος. Είναι ο μόνος ίσως που ξέρει την περιοχή, καθώς και ούτε οι άλλοι συνάδελφοί του, που έχουν κληθεί από διάφορες περιοχές της Αττικής, για να βοηθήσουν στη γρήγορη διέλευση των οχημάτων που συμμετέχουν στην κατάσβεση, γνωρίζουν την περιοχή.

Το μέτωπο που έχει κάνει στάχτη το δάσος δεξιά και αριστερά στο δρόμο προς το Καλέτζι έχει επιστρέψει πάνω από σπίτια του Μαραθώνα, στα θερμοκήπια. Είναι καταστροφικό και τίποτα δεν μοιάζει ικανό να το σταματήσει. Ο πυκνός καπνός που έχει τυλίξει τον Μαραθώνα ενώνεται με εκείνον που καίει τον Βρανά. Και εκεί κινδυνεύουν σπίτια και εκεί οι κάτοικοι προσπαθούν με τους λιγοστούς πυροσβέστες να σώσουν ό,τι μπορούν. «Βγάλαμε ανθρώπους στην πλάτη μας. Δεν έχει έρθει ούτε ένα ελικόπτερο να κάνει ρίψεις», λένε αγανακτισμένοι. «Πού είναι ρε παιδιά τα πυροσβεστικά;», ρωτούν και αμέσως μετά απαντούν μόνοι τους: «Πού να πρωτοπάνε και αυτοί;».

Κολόνες της ΔΕΗ είναι πεσμένες στους δρόμους. Η πύρινη λαίλαπα έχει φουντώσει και πάλι στο Γραμματικό. Σπίτια τυλίγονται στις φλόγες. Οι περισσότεροι κάτοικοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους. Κανείς δεν μπορεί να αναπνεύσει. Ελάχιστοι είναι εκείνοι που μένουν για να περισώσουν τις περιουσίες τους στη θέα της πυρκαγιάς. «Ο,τι κάναμε μόνοι μας το κάναμε...», έλεγαν και σαν να το μετάνιωναν μετά συμπλήρωναν: «Τι να σου κάνουν και αυτοί οι χριστιανοί».

Η κούραση και η απογοήτευση στα πρόσωπα των πυροσβεστών δεν άφηνε περιθώρια για παράπονα και φωνές. Ολοι γνώριζαν τι συνέβαινε, ακόμη και αν δεν ήθελαν να το πιστέψουν. Ο πύρινος εφιάλτης ήταν ολοζώντανος.

Οι φλόγες που άγγιξαν κατοικίες στον Βαρνάβα δεξιά και αριστερά από την άσφαλτο, και προξένησαν ζημιές σε μία από αυτές, κινούνται πλέον προς τη λίμνη του Μαραθώνα κατακαίγοντας μια πευκόφυτη έκταση μέσα από το Καπανδρίτι. Ως διά μαγείας δεν έκαναν στάχτη τα σπίτια.

Το μέτωπο είναι τεράστιο. Τα εναέρια μέσα κάνουν συνεχείς ρίψεις. Αλλά τίποτα δεν μοιάζει ικανό να το σταματήσει.

Τα μέτωπα της πυρκαγιάς μαίνονται ανεξέλεγκτα, όταν φουντώνει και πάλι η πυρκαγιά προς το Καλέτζι. Λίγο αργότερα, η λίμνη είναι περικυκλωμένη από τις φλόγες. Πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι παλεύουν με τον πύρινο εχθρό, που για πολλοστή φορά έχει σύμμαχο τον δυνατό αέρα, τα ξερά ακαθάριστα χόρτα και τις δεκάδες αυτοσχέδιες χωματερές. Λίγο πριν από τις 7 η πυρκαγιά βρίσκεται στη Σταμάτα και από την περιοχή Κουκουνάρι απειλεί σπίτια στη Ροδόπολη.

Απαντες κάνουν εκκλήσεις. Οι φλόγες κινούνται απειλητικά, περνούν πάνω από τη Δροσιά..., γλείφουν το Διονυσοβούνι και απειλούν τον Διόνυσο, που εκκενώνεται σε κατάσταση πλήρους πανικού στις 8.30 το βράδυ.

Κι ενώ τα υπόλοιπα μέτωπα μαίνονται, η πυρκαγιά στη Ραπεντώσα αναζωπυρώνεται. Ενώνεται με το μέτωπο που βρίσκεται στη Σταμάτα και μαζί τα δύο μέτωπα κινούνται σε ένα ενιαίο μέτωπο προς το Πεντελικό Ορος.

Γύρω στις 10 τη νύχτα το μέτωπο της πυρκαγιάς ξεπερνά τα 15 χιλιόμετρα. Οι φλόγες ξεκινούν από το Γραμματικό και φτάνουν στον Διόνυσο. Η κόκκινη πύρινη γραμμή που διακρίνει όποιος βρίσκεται στην Εθνική Οδό σηματοδοτεί τη μαύρη Κυριακή που ξημερώνει. Η καταστροφή είναι προδιαγεγραμμένη. Αλλά όλοι, κάτοικοι, αρνούμενοι να εγκαταλείψουν τη μάχη, πυροσβέστες και εθελοντές, άνθρωποι από άλλες περιοχές της Αττικής που έτρεξαν να βοηθήσουν, ρίχνονται με όση δύναμη τους έχει απομείνει στη μάχη με τις φλόγες. Με κλαριά, με λεκάνες, με λάστιχα, με όσα μέσα διέθετε ο καθένας, όλοι παραταγμένοι απέναντι στον πύρινο εχθρό που φούντωνε και ξεπηδούσε από παντού, αποτεφρώνοντας -ακάθεκτος- δάσος, κατοικίες, οχήματα, ό,τι έβρισκε στο πέρασμά του. *
Ελευθεροτυπία



Διαβάστε περισσότερα...

Κυριακή 23 Αυγούστου 2009

Συνεφιασμένη Κυριακή...

Ανεξέλεγκτες μαίνονται για τρίτη συνεχόμενη μέρα οι πυρκαγιέςστη βορειοανατολική Αττική. Οι ισχυροί άνεμοι έντασης 5 έως 6 μποφόρ που πνέουν στην περιοχή, προκαλούν συνεχείς αναζωπυρώσεις και δυσχεραίνουν το έργο της Πυροσβεστικής. Νέες φωτιές εκδηλώθηκαν και βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή Καλύβια Θωρικού, στο Μαρκόπουλο και την περιοχή Πέτα Κουβαρά.

Τα πιο ισχυρά και δύσκολα πύρινα μέτωπα, ωστόσο, είναι εκείνα σε Πεντέλη και Άγιο Στέφανο, όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις φλόγες, οι οποίες κινούνται δυτικά προς την εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας.

Το μέτωπο της Πεντέλης απειλεί τον κεντρικό οικισμό της περιοχής με τη φωτιά να έχει φτάσει κοντά στην κεντρική πλατεία. Επιπλέον, από τις φλόγες απειλείται και η Μονή Πεντέλης, όπου αναμένεται να μεταβεί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμος.


Περιοχές όπου η πυρκαγιά αναπτύσσεται ιδιαίτερα έντονα είναι ο Διόνυσος, η Παλλήνη το Άνω και Κάτω Σούλι και ο Μαραθώνας.

Επιπλέον, δύσκολη είναι η κατάσταση σε Βαρνάβα, Γραμματικό και Μαραθώνα, όπου εξελίσσονται ισχυρά πύρινα μέτωπα.

Μάλιστα, στο Βόρειο Γέρακα, εκκενώθηκε προληπτικά γηροκομείο, ενώ το νοσοκομείο Παίδων της Πεντέλης που έχει εκκενωθεί από χτες το βράδυ, απειλείται από τις φλόγες.

Προς ενίσχυση των εναέριων πυροσβεστικών δυνάμενων, αναμένονταν πριν το μεσημέρι 2 ιταλικά, 2 γαλλικά αεροπλάνα, καθώς επίσης και 1 ελικόπτερο από την Κύπρο.

Για την κατάσβεση των πυρκαγιών επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις με 130 οχήματα και 390 πυροσβέστες, 120 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 12 αεροσκάφη, 8 ελικόπτερα, συνολικά 340 άνδρες του Στρατού, του Ναυτικού και της Αεροπορίας, 26 πυροσβεστικά οχήματα του Στρατού, 30 υδροφόρες από δήμους, 562 οχήματα ΟΤΑ και 16 εθελοντικά οχήματα.

Παράλληλα, ασθενοφόρα βρίσκονται σε όλες τις περιοχές για προληπτικούς λόγους.

Εξάλλου, σε εξέλιξη βρίσκονται οι φωτιές στον Πλατανιστό του δήμου Καρύστου, στην Εύβοια και στο δήμο Ελατίων στη Ζάκυνθο. Επίσης, δύο μέτωπα υπάρχουν στη Σκύρο, στους Ασπούς και Αχερώνες, καθώς επίσης και στη Λιβαδόστρα, στο δήμο Πλαταιών στη Βοιωτία και, τέλος, στο δήμο Δύμης, στην Αχαΐα.

Σημειώνεται ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο έχουν εκδηλωθεί 83 δασικές πυρκαγιές ανά την Επικράτεια.

Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου

Έκτακτη σύσκεψη έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τη συμμετοχή του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου, του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα δημόσιας τάξης Χρήστου Μαρκογιαννάκη, του υπουργού Εθνικής Άμυνας Βαγγέλη Μεϊμαράκη και του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά.

Ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε πως η κατάσταση εξελίσσεται και είναι δύσκολη, και εξαιτίας των καιρικών συνθηκών και εξαιτίας της ιδιομορφίας της περιοχής. Ο υπουργός Εσωτερικών επεσήμανε πως στην όλη προσπάθεια ο κρατικός μηχανισμός είναι ενιαίος και συντονισμένος και εξήρε τη συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Επίσης τόνισε πως αυτή τη στιγμή πρώτη προτεραιότητα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας των πολιτών και σημείωσε ότι επειδή οι συνθήκες είναι δύσκολες χρειάζεται ψυχραιμία.

Επίσης, είπε ότι είναι γνωστό πως έχει κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ότι εφαρμόζεται το σχέδιο ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ.

Δηλώσεις έκανε μετά τη σύσκεψη και ο κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης ο οποίος είπε ότι η κατάσταση που επικρατεί παραμένει πολύ δύσκολη. Ανέφερε πως παρά το γεγονός ότι έχει διατεθεί το σύνολο των δυνάμεων που είναι διαθέσιμες , τα προβλήματα παραμένουν και είναι πολύ έντονα και πρόσθεσε πως από χθες έχουμε ζητήσει τη συνδρομή ξένων χωρών και κάποιες ανταποκρίνονται. Είπε επίσης ότι εντός της ημέρας θα φθάσουν πυροσβεστικά αεροπλάνα, ενώ συνέστησε στους πολίτες ψυχραιμία και να ακούν τις συμβουλές και τις εντολές των αρχών.

Το πρωί ο πρωθυπουργός "πέταξε" με ελικόπτερο πάνω από τις πληγείσες περιοχές.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μεταβαίνει στα μέτωπα της φωτιάς με κατεύθυνση το κέντρο του δήμου Παλαιάς Πεντέλης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας επιστρέφει στην Αθήνα από τα Ιωάννινα λόγω της κατάστασης που προέκυψε στη ΒΑ Αττική από τις πυρκαγιές.

Επιχειρούν ήδη τα δύο ιταλικά αεροσκάφη

Ήδη επιχειρούν τα δύο ιταλικά αεροσκάφη που κατέφτασαν στη χώρα μας, ενώ σύντομα αναμένεται να φτάσουν τα δύο αεροσκάφη από τη Γαλλία και το ελικόπτερο από την Κύπρο, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γ. Καπάκης.

Επιπλέον, η Κύπρος αποστέλλει και 4 οχήματα και 60 δασοπυροσβέστες οι οποίοι θα μεταφερθούν με C-130 της Αεροπορίας.

Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, αυτή την ώρα επιχειρούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Αττική, δεκατρία ελληνικά καναντέρ.

Για την κατάσβεση των πυρκαγιών στη Σκύρο και στο Νεοχώρι Πατρών επιχειρούν ένα ελληνικό και τρία ιταλικά καναντέρ αντίστοιχα.

Από το Γενικό Επιτελείο Στρατού έγινε γνωστό ότι τέσσερα ελικόπτερα τύπου "Χίουι" πραγματοποιούν εναέρια επιτήρηση στις περιοχές Ανατολικής Στερεάς , Εύβοιας και Ανατολικής Πελοποννήσου για την πρόληψη εκδήλωσης πυρκαγιών.

Επίσης για την πρόληψη αναπνευστικών προβλημάτων, ασθενείς του "414" Στρατιωτικού Νοσοκομείου Ειδικών Νοσημάτων στην Παλαιά Πεντέλη, μεταφέρθηκαν στο "401" Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση

Στις περιοχές της Αττικής που πλήττονται από την πυρκαγιά είναι εντοπισμένα τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση. Δεν υπάρχει πάντως κίνδυνος, όπως διαβεβαιώνουν οι αρμόδιοι της ΔΕΗ, για την ηλεκτροδότηση του λεκανοπεδίου.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από τα αρμόδια στελέχη της επιχείρησης η φωτιά δεν έχει επηρεάσει το δίκτυο υψηλής τάσης. Στη μέση τάση, τέσσερις γραμμές έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, είτε προληπτικά είτε λόγω βλάβης, ενώ τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στο δίκτυο χαμηλής τάσης με καμμένους στύλους και γραμμές, και 80 υποσταθμούς εκτός λειτουργίας.

Περισσότεροι από 200 τεχνικοί της ΔΕΗ και εργολάβοι βρίσκονται στην περιοχή της πυρκαγιάς και έχουν ξεκινήσει ήδη τις εργασίες αποκατάστασης στα σημεία που σβήνει η φωτιά.

Βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι με αφορμή τις πυρκαγιές στη βορειοανατολική Αττική αποφάσισε χθες το βράδυ να ενεργοποιήσει τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ ζητώντας τη συνδρομή των χωρών μελών για την αποστολή εναέριων δυνάμεων κατάσβεσης πυρκαγιών. Σύμφωνα με την Επιτροπή, μέσα σε μία ώρα από την ενεργοποίηση του μηχανισμού η Ιταλία ανακοίνωσε ότι θα αποστείλει δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Canadair CL-415 ενώ μετά από αίτημα του Κέντρου Ελέγχου και Πληροφόρησης η Γαλλία δήλωσε την ετοιμότητα της να παράσχει δύο Canadair CL-215 από την ευρωπαϊκή τακτική δύναμη που συστάθηκε φέτος για την αντιμετώπιση πυρκαγιών. Η Κύπρος ανακοίνωσε επίσης ότι είναι έτοιμη να στείλει ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο.

Σε γραπτή δήλωσή του ο επικεφαλής του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας επίτροπος Σταύρος Δήμας σημειώνει ότι η ευρωπαϊκή δύναμη πυροσβεστικών αεροσκαφών που συστάθηκε με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνιστά λαμπρό παράδειγμα ευρωπαϊκής προστιθέμενης αξίας στην ενίσχυση των προσπαθειών που καταβάλλονται στις πιο δύσκολες καταστάσεις.

Αρωγή από την ΚΕΔΚΕ

Το ποσό των 500.000 ευρώ από το αποθεματικό της, στην υλοποίηση έργων αποκατάστασης στους πληγέντες Δήμους και Κοινότητες της Β.Α Αττικής από την τελευταία καταστροφική πυρκαγιά, διαθέτει η Κεντρική Ένωση Δήμων & Κοινοτήτων με απόφαση του προέδρου της Νικήτα Κακλαμάνη.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η απόδοση του ποσού στους πληγέντες Δήμους, θα γίνει όπως και κατά το παρελθόν, μέσω της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ).

«Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Νικήτας Κακλαμάνης, εκφράζει τις ευχαριστίες του στους ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Πυροσβεστικού Σώματος και τους πολίτες, για την ανταπόκριση και την αυτοθυσία τους».

Επίσκεψη πρωθυπουργού στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής

"Πρώτη προτεραιότητά μας είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και φυσικά της περιουσίας των πολιτών" δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής από το Επιχειρησιακό Κέντρο της Πυροσβεστικής το οποίο επισκέφτηκε χθες το πρωί για να ενημερωθεί για τις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών στην Ανατολική Αττική.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δίνεται μεγάλη και πολύ δύσκολη μάχη από την πυροσβεστική υπηρεσία, τα εναέρια μέσα, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους εθελοντές και όσους βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές. «Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι η αυτοθυσία όλων όσων μάχονται κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες που δυσκολεύουν πολύ το έργο της κατάσβεσης», δήλωσε ο Κ. Καραμανλής και επεσήμανε πως εκείνο που προέχει είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας των πολιτών.

Τον πρωθυπουργό υποδέχτηκαν στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής ο υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος για θέματα Δημοσίας Τάξης κ. Χρ. Μαρκογιαννάκης. Τον κ. Καραμανλή ενημέρωσε για τις εξελίξεις στα πύρινα μέτωπα ο διοικητής του Κέντρου κ. Πετρόπουλος.

Εξάλλου, κλιμάκιο βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται από το πρωί στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής όπου είναι σε εξέλιξη πυρκαγιές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνώντος κόμματος, οι βουλευτές ενημερώνονται επί τόπου για τις συντονισμένες προσπάθειες που γίνονται από όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις, για την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Στα μέτωπα της φωτιάς ο Γ. Παπανδρέου

Για πρωτοφανή οικολογική καταστροφή που βιώνουμε, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου από το Γερμανικό Νεκροταφείο στο Διόνυσο, αφού πρώτα ενημερώθηκε για την πορεία κατάσβεσης της καταστροφικής πυρκαγιάς που μαίνεται στη βορειοανατολική Αττική.

"Οι στιγμές απαιτούν όχι να αξιολογήσουμε τα αίτια και τις ευθύνες, αλλά να συμπαρασταθούμε στους ανθρώπους που δίνουν τη μάχη, την Πυροσβεστική, τους εθελοντές, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα Σώματα Ασφαλείας και σε όσους μετέχουν σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια. Είμαστε κοντά τους και είμαι σίγουρος, ότι ο κάθε πολίτης θα προσφέρει κάθε δυνατότητα που έχει" είπε ο κ. Παπανδρέου, ευχόμενος υγεία και προστασία για όλους όσους βρίσκονται σε επικίνδυνες περιοχές. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι οι υπηρεσίες κάνουν ό,τι μπορούν, ώστε αυτοί οι άνθρωποι που τους αξίζουν συγχαρητήρια για την αυτοθυσία τους, να προστατεύσουν τις ανθρώπινες περιουσίες και το φυσικό περιβάλλον που μας έχει απομείνει στην Αττική.

Παπαρήγα: "Οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού"

Λόγο για καλά οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού με στόχο τα "φιλέτα γης" στην ευρύτερη περιοχή που έχουν ξεσπάσει πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική έκανε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα με δηλώσεις της στη ΝΕΤ. Η κ. Παπαρήγα επισήμανε πως κατά τη γνώμη της η ουσία του προβλήματος είναι ότι: «όταν υπάρχει οργανωμένο και καλά σχεδιασμένο σχέδιο εμπρησμού με στόχο τα φιλέτα της γης και όταν υπάρχει και θεσμοθετημένο πλαίσιο που επιτρέπει την κερδοσκοπία γης, δεν μπορεί να υπάρξει ένα υψηλού επιπέδου σχέδιο πολιτικής προστασίας. Πιστεύω ότι θα μπορούσε να υπάρχει, ένα καλύτερο από αυτό που υπάρχει, αλλά μην ζητάμε να αντιμετωπιστεί το οργανωμένο σχέδιο με κάποια πυροσβεστικά μέσα. Και όταν το σχέδιο εξελίσσεται τη στιγμή που αλλάζει η φορά του ανέμου τραγικά».

Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ ανέφερε επίσης πως αισθάνθηκε «μεγάλη συγκίνηση και αγωνία και χαρά να το πω έτσι και υπερηφάνεια όταν έπεφταν κυριολεκτικά μέσα στους καπνούς, μέσα στις φωτιές τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και σκεφτόμουν αυτά τα παιδιά που διακινδύνευαν για να σώσουν σπίτια», για να συμπληρώσει ωστόσο: «Από την άλλη όμως μεριά είναι τελείως φανερό ότι έχουμε να κάνουμε με ερασιτέχνες στην οργάνωση της πυρόσβεσης. Και δεν το λέω για να κάνω αντιπολίτευση. Τουλάχιστον έτσι το κατάλαβα. Ρωτούσα ποιος είναι υπεύθυνος, ποιος οργανώνει… Ένα πράγμα ασυντόνιστο. Όμως θέλω να ξεκαθαρίσω το εξής: Όταν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο και κερδοσκοπία γης, η ίδια η πολιτική προστασία, όσο οργανωμένη και να είναι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα».

Στις πληγείσες περιοχές ο Αλ. Τσίπρας

Περιοδεία στις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής πραγματοποίησε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι "για μια ακόμη φορά ζούμε εφιαλτικές στιγμές" και πρόσθεσε ότι "τούτη την ώρα δεν είναι στιγμή να μιλήσουμε για τις ευθύνες, τις διαχρονικές πολιτικές ευθύνες που υπάρχουν. Τούτη την ώρα οφείλουμε όλοι να δώσουμε τις δυνάμεις μας προκειμένου να μπορέσουμε να προλάβουμε το κακό. Προτεραιότητα βεβαίως έχουν οι ανθρώπινες ζωές και οι κατοικίες".

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ εξήρε το έργο των πυροσβεστών και των εθελοντών, σημειώνοντας ωστόσο πως "είναι ολοφάνερο ότι υπάρχει έλλειψη συντονισμού. Οι εθελοντές πυροσβέστες είναι αυτοί που κάνουν ότι μπορούν στα κρίσιμα σημεία προκειμένου να μην περάσει η φωτιά και κάψει οικισμούς και κάψει σπίτια".

Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ο κ. Τσίπρας είπε ότι το πρώτο που έχει να κάνει η κυβέρνηση είναι να ζητήσει μεγαλύτερη βοήθεια εναέριων μέσων, πράγμα το οποίο αν είχε επιτευχθεί από χθες ίσως να είχαμε προλάβει μεγαλύτερη καταστροφή, ενώ τόνισε την ανάγκη, η κυβέρνηση να απευθυνθεί για βοήθεια και στη Ρωσία.

Καταλήγοντας ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε τώρα αυτό που προέχει είναι οι πολίτες, όσο μπορούν, να συνδράμουν αλλά με ψυχραιμία, με νηφαλιότητα και υπομονή για να προλάβουμε τα χειρότερα και όπως είπε "τις ευθύνες θα τις αποδώσουμε όταν έρθει η ώρα".

Γ. Καρατζαφέρης: "Να αναλάβουμε ευθύνες"

Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ μιλώντας στη ΝΕΤ τόνισε ότι "πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και πρώτα η κυβέρνηση". Ακόμα, επεσήμανε ότι "χρειάζεται περισσότερη δράση και αποτελεσματικότητα. Κάθε καλοκαίρι τα ίδια και τα ίδια. Επιτέλους, κάποια στιγμή πρέπει να αντιμετωπίσουμε το θέμα", πρόσθεσε ο κ. Καρατζαφέρης.

Προειδοποιεί η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς) προβλέπεται για σήμερα, για τις περιοχές: Νομαρχίες Ευβοίας (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου), Βοιωτίας, Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Αθηνών, Πειραιώς, Αργολίδας, Κορινθίας, Λέσβου, Χίου και Σάμου (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Ικαρίας).

Με βάση τα προβλεπόμενα, παρακαλούνται οι πολίτες από την ΓΓΠΠ να αποφύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες (δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, κλπ.), ρίψη αναμμένων τσιγάρων.

Η ΓΓΠΠ, εφιστά την προσοχή των πολιτών και προτείνει να λάβουν υπόψη τους τις υψηλές θερμοκρασίες καθώς και τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας ακολουθώντας τις οδηγίες των κρατικών και τοπικών αρχών.

Εφιστάται όλως ιδιαιτέρως η προσοχή των πολιτών στην αυστηρή τήρηση της απόφασης των οικείων Νομαρχιακών αρχών για την απαγόρευση της κυκλοφορίας, σε δάση και ευαίσθητες περιοχές .

Οδηγίες Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για προστασία από τη φωτιά

Οδηγίες προς τους κατοίκους σπιτιών, στα οποία πλησιάζει φωτιά, μετέδωσε εκ νέου η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, λόγω της συνεχιζόμενης κατάστασης των μεγάλων δασικών πυρκαγιών που έχουν εκδηλωθεί σε όλη τη Χώρα και ειδικότερα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής.

Αν η πυρκαγιά πλησιάζει το σπίτι σας

- Διατηρήστε την ψυχραιμία σας.

- Απομακρύνετε αμέσως όλα τα εύφλεκτα υλικά από τον περίγυρο του κτίσματος και μεταφέρετέ τα σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους.

- Μαζέψτε άμεσα όλες τις τέντες που έχετε ανοίξει στα μπαλκόνια και τα παράθυρα του κτίσματος.

- Κλείστε καλά όλες τις πόρτες και τα παράθυρα και φράξτε όλες τις χαραμάδες με βρεγμένα πανιά για να μην μπει καπνός και καύτρες στο εσωτερικό του κτιρίου.

- Αν η διαφυγή σας είναι πλήρως εξασφαλισμένη απομακρυνθείτε από τον χώρο, σύμφωνα με τις οδηγίες που θα σας δοθούν από τις κατά τόπους αρμόδιες αρχές.

- Εάν η διαφυγή σας δεν είναι πλήρως εξασφαλισμένη μην επιχειρείτε την εγκατάλειψη του χώρου σας. Η πιθανότητα επιβίωσης σε ένα οικοδόμημα κατασκευασμένο από άφλεκτα υλικά είναι μεγάλη, ενώ αντίθετα είναι μικρή μέσα σε αυτοκίνητο το οποίο βρίσκεται σε καπνούς και φλόγες.

- Αν παραμείνετε στο σπίτι, μπείτε μέσα σε αυτό μαζί με όλη την οικογένεια σας και συγκεντρωθείτε όλοι μαζί σε ένα χώρο.

- Μόλις περάσει η πυρκαγιά βγείτε έξω από το σπίτι σας και σβήστε αμέσως τις μικροεστίες που παραμένουν.

- Αν αποφασιστεί εκκένωση της περιοχής ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες και τις διαδρομές που θα σας δοθούν.

Η εκκλησία στηρίζει τους πληγέντες

Τρόφιμα, φάρμακα και στέγη θα διαθέσει στους πυρόπληκτους των περιοχών της Βορειοανατολικής Αττικής η Μη Κυβερτνητική Οργάνωση της Εκκλησίας "Αλληλεγγύη", σύμφωνα με το Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων «Romfea.gr». Ο Διευθύνων Σύμβουλος της "Αλληλεγγύης" κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας δήλωσε ότι τέθηκαν επιπλέον στη διάθεση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας οι ξενώνες της Αλληλεγγύης προκειμένου αν χρειαστεί να φιλοξενηθούν άτομα".

Άλλες πυρκαγιές σε εξέλιξη

Σε εξέλιξη συνεχίζουν να βρίσκονται οι πυρκαγιές στον Πλατανιστό του δήμου Καρύστου, στο δήμο Ελατίων στη Ζάκυνθο, οι δύο πυρκαγιές στη Σκύρο, στη Λιοβαδόστρα του δήμου Πλαταιών και στο δημοτικό διαμέρισμα Ελαιοχωρίου, στο δήμο Δύμης, στην Αχαΐα.

Εξάλλου, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην Πέτα στα Καλύβια, κοντά στην Κερατέα, τέθηκε υπό έλεγχο στο αρχικό της στάδιο.
Οικονομία



Διαβάστε περισσότερα...

«Παραδίδουν» δάση σε ιδιώτες

«ΠΑΡΑΘΥΡΟ» για να περιέλθουν στα χέρια ιδιωτών δημόσια κτήματα και δασικές εκτάσεις ενός εκατομμυρίου στρεμμάτων ανοίγει πρόσφατη ερμηνευτική εγκύκλιος
του υπουργείου Γεωργίας, η οποία ήδη εφαρμόζεται από τα κατά τόπους δασαρχεία,όπως καταγγέλλουν οικολογικές οργανώσεις, κινήσεις πολιτών και στελέχη δασικών υπηρεσιών. Ενα εκατομμύριο στρέμματα δημόσιας γης που εδώ και χρόνια οι διεκδικητές τους αναζητούν
τρόπους να τα καρπωθούν και να τα συμπεριλάβουν στην ιδιοκτησία τους, και ό,τι ως χθες δεν κατάφεραν να κάνουν οι γονείς, σήμερα ελπίζουν να το καταφέρουν τα παιδιά ή τα εγγόνια τους, «πατώντας» στην ασάφεια και στα κενά της ερμηνευτικής εγκυκλίου.

Εγκύκλιος του υπουργείου Γεωργίας η οποία εκδόθηκε τον περασμένο Απρίλιο ερμηνεύει διατάξεις του Ν. 3698/08 ο οποίος ψηφίστηκε επί υπουργίας Αλέξανδρου Κοντού και ορίζει υπό ποιες προϋποθέσεις τίτλοι μεταβίβασης θεωρούνται έγκυροι και ισχυροί έναντι του Δημοσίου και σε ποιες περιπτώσεις δεν υπάγονται στις διατάξεις του δασικού νόμου. Από την πρώτη στιγμή της έκδοσης της εγκυκλίου διατυπώθηκαν σοβαρές αντιρρήσεις δασολόγων, μελών οικολογικών οργανώσεων και οργανώσεων πολιτών. Οπως σημειώνουν, ενώ το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα έπρεπε να συνεργαστεί κατ΄ αρχάς με το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών προκειμένου να ισχυροποιήσει τα συμφέροντα του Δημοσίου και να ορίσει υπό ποιες προϋποθέσεις τίτλοι μεταβίβασης θεωρούνται έγκυροι και ισχυροί έναντι αυτού, προχώρησε στην ερμηνεία του νόμου «κατά τρόπο που ελλοχεύει κινδύνους για τις εθνικές γαίες».

▅ Ενισχύουν τους διεκδικητές
Και όλα αυτά ενώ η χώρα δεν έχει ξεπεράσει το σοκ από το σκάνδαλο της Μονής Βατοπαιδίου και τις παράνομες ανταλλαγές ακινήτων μεταξύ Μονής και Δημοσίου, διαδικασία που στηρίχθηκε σε διάτρητους τίτλους. Αντίστοιχους τίτλους επικαλούνται και δεκάδες άλλες μονές ανά την επικράτεια διεκδικώντας δημόσια περιουσία. Οι επικριτές της εγκυκλίου σημειώνουν ακόμη ότι οι διεκδικήσεις των ιδιωτών ισχυροποιούνται έναντι του Δημοσίου, καθώς οι υπηρεσίες του υποχρεώνονται να συναλλάσσονται με ιδιώτες και να δέχονται σαθρούς τίτλους ιδιοκτησίας. «Πρόκειται για μια εγκύκλιο που ενισχύει τους ιδιώτες έναντι του Δημοσίου» λένε όσοι γνωρίζουν καλά το θέμα.

Ο κ. Ελευθέριος Φραγκιουδάκης, πρώην γενικός γραμματέας Δασών, έχει ήδη ενεργήσει προκειμένου να ανασταλεί η εφαρμογή της εγκυκλίου. Εχει λάβει μάλιστα σαφή θέση ενάντια στην εφαρμογή της, την οποία θεωρεί επικίνδυνη για τη δημόσια περιουσία, δασική ή μη, και τη θέση του αυτή την έχει κάνει γνωστή στους αρμόδιους υπαλλήλους του υπουργείου, οι οποίοι και τη συνέταξαν, ενώ προτίθεται να αποστείλει έγγραφο σημείωμα στους αρμόδιους υπουργούς επισημαίνοντας τα σφάλματά της.

Η εγκύκλιος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με τους εμπνευστές της, εκδόθηκε προκειμένου να υπάρχουν σαφείς οδηγίες και ενιαία εφαρμογή του Ν. 3698/08, και ειδικότερα των διαδικασιών που αφορούν:

* Τον χαρακτηρισμό εκτάσεων ως δασικών ή όχι, κατά την εφαρμογή του άρθρου 12 του Ν. 3208/03.

* Την άρση της αναδάσωσης σε περιοχές που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες.

Ωστόσο οι επικριτές της εγκυκλίου, μεταξύ των οποίων η Κίνηση Ενεργών Πολιτών και η Ομάδα Κοινωνικής Εγρήγορσης, αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν η έκδοσή της να αποσκοπεί στην ενιαία εφαρμογή του νόμου όταν η ίδια είναι ασαφής, αντιφατική και επιπλέον παραλείπει να αναφερθεί σε σημαντικότατες παραμέτρους-προϋποθέσεις, όπως είναι η ύπαρξη ισχυρών τίτλων και ο έλεγχός τους από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, το οποίο είναι και το μόνο αρμόδιο για να απαντήσει στο ερώτημα τι είναι δημόσιο και τι ιδιωτικό.

Η έλλειψη σαφήνειας και η ύπαρξη αντιφάσεων στην εγκύκλιο, η οποία ενώ εκδόθηκε για να ερμηνεύσει στην ουσία περιπλέκει, είναι στοιχεία που δεν ευνοούν την ενιαία εφαρμογή του νόμου αλλά «ανοίγουν παράθυρα» πρόσφορα στην παράκαμψή του, εκτιμούν οι υπάλληλοι των δασαρχείων που καλούνται να εφαρμόσουν την εγκύκλιο.

Η εγκύκλιος διευκρινίζει τη διαδικασία όσον αφορά τις πράξεις χαρακτηρισμού ως δασικών ή μη εκτάσεων, εξηγεί δηλαδή ότι ο χαρακτηρισμός θα γίνει από τον δασάρχη και στη συνέχεια η πράξη χαρακτηρισμού θα εισαχθεί στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή, η οποία και θα έχει τον τελικό λόγο. Η εγκύκλιος δηλαδή φροντίζει να κάνει τη διάκριση δασικού και μη δασικού, δίχως όμως νωρίτερα να έχει εισαγάγει τη διάκριση μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού, και κυρίως τα κριτήρια για αυτή τη διάκριση.

▅ Προβλήματα με τις αναδασώσεις
Ιδιαίτερα προβληματική είναι η εγκύκλιος και όσον αφορά το ζήτημα της άρσης των αναδασώσεων, ανοίγοντας δεκάδες παράθυρα για να μετατραπούν δάση σε οικόπεδα. Οι δασικοί σημειώνουν ότι δίνονται μεγάλες αρμοδιότητες στον περιφερειάρχη- διορισμένο κρατικό όργανο που φέρει και τον τελικό λόγο- και στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή, στην οποία δεν είναι καθοριστικός ο λόγος των αρμοδίων δασικών υπαλλήλων. Επιπλέον, με την εγκύκλιο δημιουργείται μια σοβαρή αντίφαση όσον αφορά τον ρόλο του δασάρχη.

Ετσι, ενώ στο πρώτο εδάφιο η εγκύκλιος ορίζει ότι στην περίπτωση που ο δασάρχης είναι αρνητικός στην άρση αναδάσωσης η υπόθεση δεν εισάγεται στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή, λίγο παρακάτω λέει άλλα και εξαιρεί τον ρόλο του δασάρχη από τη διαδικασία.

Καταγγελίες για φωτογραφική ρύθμιση
ΠΟΛΛΟΙ μιλάνε για φωτογραφική εγκύκλιο που για όσο χρονικό διάστημα παραμείνει σε ισχύ θα εξυπηρετήσει διεκδικήσεις συγκεκριμένων προσώπων. Ο κ. Βασίλης Αναστασόπουλος, μέλος της Ομάδας Κοινωνικής Εγρήγορσης, η οποία αναπτύσσει δράση γύρω από περιβαλλοντικά ζητήματα, αναφέρει: «Από το 2003 και μετά γίνεται πλημμελής έλεγχος των δικαιωμάτων του Δημοσίου σε όλη την επικράτεια και κυρίως στις περιοχές που δέχονται μεγάλες οικιστικές πιέσεις (Αττική, Χαλκιδική, νησιά). Οι ιδιώτες που διεκδικούν δημόσιες,δασικές και μη, εκτάσεις εφοδιάζονται με πράξεις από τις κρατικές αρχές που δεν δικαιούνται βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας. Αυτό αποτελεί έμμεση αναγνώριση ανύπαρκτων τίτλων που οδηγούν σε παράνομες μεταβιβάσεις και οικοδομικές άδειες». «Με αυτή τη διαδικασία έχουν χτιστεί όλες οι άγριες εκτάσεις στις Κυκλάδες » αναφέρουν μέλη της Κίνησης Ενεργών Πολιτών και εξηγούν: «Δεν υπήρχε σαφώς καθορισμένη η αναγνώριση των τίτλων, με αποτέλεσμα οι κατά τόπους δασάρχες να αποφαίνονται δίχως στην πραγματικότητα να εξετάζουν τίτλους και να ζητούν απαραίτητα έγγραφα, μεταξύ των οποίων και στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τη δημόσια περιουσία» .

ΤΟ ΒΗΜΑ



Διαβάστε περισσότερα...