Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

Ολοκληρώνεται η διαδικασία για την πώληση μονάδων της Unilever

Αυξημένα μερίδια σε αξίες, αλλά και σε όγκο, πετυχαίνει η Ελαΐς - Unilever στο πρώτο πεντάμηνο του 2009 σε όλες τις βασικές κατηγορίες τροφίμων όπου δραστηριοποιείται, δηλώνοντας ότι καταφέρνει και αντεπεξέρχεται της κρίσης χωρίς απώλειες.Αν και η εταιρεία δεν αποκαλύπτει συγκεκριμένα στοιχεία για την εξέλιξη του τζίρου της, επισημαίνει διά των στελεχών της ότι βρίσκεται εντός στόχων 2009, παρά τις έντονες προωθητικές ενέργειες, όπως και τις εκπτώσεις και προσφορές σε βασικά της προϊόντα, που της κοστίζουν σημαντικά σε έσοδα.
Ενδιαφέρον έχουν όμως και στα σχόλια που διατυπώνονται για τη φάση στην οποία βρίσκεται η διαδικασία πώλησης τεσσάρων βασικών δραστηριοτήτων της.
Όπως τονίζεται από πηγές της εταιρείας, ήδη στις 25 Μαΐου 2009 εξέπνευσε η προθεσμία υποβολής των μη δεσμευτικών προσφορών για την αγορά του business unit που περιλαμβάνει την τυποποίηση ελαιολάδου και σπορελαίων και την παραγωγή μαγειρικών λιπών και προϊόντων τομάτας.

Σημειώνεται ότι αρχική πρόθεση της εταιρείας ήταν να κινήσει τη σχετική διαδικασία στο τέλος του πρώτου α΄ τριμήνου του 2009, όμως λόγω των δυσμενών διεθνών οικονομικών εξελίξεων ανέβαλε το χρονοδιάγραμμά της κατά περίπου δύο μήνες.

Παράγοντες της εταιρείας μιλώντας στη «Ν» υποστήριξαν ότι εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, εφόσον δηλαδή οι προτεινόμενες προσφορές κριθούν συμφέρουσες από τη Unilever, η σχετική διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους. Στο μεσοδιάστημα θα έχει ολοκληρωθεί και ο κύκλος των ελέγχων που θα απαιτηθούν για την έγκριση του deal από τις αρμόδιες αρχές.

Σχολιάζοντας τις πληροφορίες περί «τεμαχισμού» του ενιαίου business unit ώστε να καταστεί πιο ελκυστικό στην πώληση, οι ίδιοι παράγοντες δήλωσαν ότι αν συνέβαινε κάτι ανάλογο αυτομάτως θα χάνονταν όλες οι συνέργειες μεταξύ των τεσσάρων δραστηριοτήτων.

Πάντως, επεσήμαναν ότι μέχρι και την πώλησή τους η Ελαΐς - Unilever θα συνεχίσει να τις υποστηρίζει χωρίς αλλαγές στη στρατηγική της, όπως εξάλλου και στην περίπτωση κατά την οποία ναυαγήσει το επιδιωκόμενο deal.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι διαπραγματεύσεις για την πώληση των προαναφερόμενων δραστηριοτήτων πραγματοποιούνται στο Λονδίνο, χωρίς την άμεση εμπλοκή ή συμμετοχή της διοίκησης της θυγατρικής της Unilever στην Αθήνα.

Η εταιρεία υπολογίζει ότι το προς πώληση business unit συμμετέχει με περίπου 17% στον ετήσιο τζίρο της.

ΠΛΑΤΩΝΑΣ ΤΣΟΥΛΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου