Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

Αλλάζει χέρια μεγάλο portfolio ακινήτων σε όλη την Ελλάδα

Ενα πολύ σημαντικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων από όλη την Ελλάδα, αστικών και περιαστικών, πρόκειται να αλλάξει ιδιοκτήτη στο επόμενο διάστημα, με τίμημα που εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί μεταξύ 70 - 90 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για ένα καλάθι ακινήτων, με καλύψεις πολλών δεκάδων χιλιάδων τ.μ., στο οποίο περιλαμβάνονται και ακίνητα στη Βόρεια Ελλάδα. Διαμεσολαβητής είναι η CBRE Atria, της οποίας ο διευθύνων σύμβουλος, Γιάννης Περρωτής, αρνήθηκε μεν να αποκαλύψει τον ιδιοκτήτη - πωλητή, αλλά δήλωσε ότι ενδιαφερόμενοι υπάρχουν πολλοί, περισσότεροι Ελληνες αλλά και ξένοι, ενώ η όλη διαπραγμάτευση βρίσκεται στη φάση των τελικών προσφορών. Εκτιμάται ότι η συμφωνία θα κλείσει στο επόμενο δίμηνο.
Ο όμιλος (CBRE Atria & CBRE Axies) έχει σημαντική παρουσία και στην κτηματαγορά της Βόρειας Ελλάδας, με το γραφείο Θεσσαλονίκης να εισφέρει το 25%-30% της συνολικής δραστηριότητας της CBRE Atria.
Μάλιστα, στην παρούσα φάση, η εταιρεία διαμεσολαβεί για την πώληση του ακινήτου της πρώην BΙΑΜΥΛ, ιδιοκτησίας της Tate & Lyle, όπως και για το ακίνητο της Siemens (106 στρέμματα).

Και για τα δύο ακίνητα, που βρίσκονται στα ανατολικά του πολεοδομικού συγκροτήματος, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον επενδυτές - developers, δίχως όμως ακόμη να έχουν βρεθεί ενδιαφερόμενοι χρήστες.

Για τα δύο αυτά ακίνητα, όπως είπε ο διευθυντής του γραφείου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Τζιβράς, αναμένεται άμεσα να υπάρχουν εξελίξεις, πιθανότατα για το ακίνητο της BΙΑΜΥΛ (57 στρέμματα) στο τελευταίο δίμηνο του 2009, ή διαφορετικά, εντός του 2010.

Εγχώριο ενδιαφέρον

Τόσο ο κ. Περρωτής όσο και ο κ. Χατζητσόλης, διευθύνων σύμβουλος της CBRE Axies, είπαν ότι, στο διάστημα αυτό, οι περισσότερες επενδύσεις στη χώρα θα γίνουν από Ελληνες επιχειρηματίες, λόγω της πολύ μεγαλύτερης κρίσης, συγκριτικά, που έχει υποστεί ο διεθνής κλάδος του real estate.

Εκτίμησαν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να προσελκύσει και τα πολύ μεγάλα ονόματα του διεθνούς real estate, εάν το νομοθετικό πλαίσιο δεν λειτουργούσε αποτρεπτικά. Μάλιστα, τονίσθηκε ότι πολύ σημαντικές επενδύσεις θα μπορούσαν να γίνουν στη Βόρεια Ελλάδα, κοντά στη μεθόριο, σε συγκροτήματα χειμερινού τουρισμού.

Λέχθηκε ότι η CBRE Atria παρέχει υπηρεσίες σε φορέα, που στα βόρεια της χώρας έχει εξασφαλίσει τον πυρήνα της έκτασης που απαιτείται για να δημιουργηθεί ένα μεγάλο συγκρότημα χειμερινού τουρισμού, το οποίο μεταξύ άλλων θα έχει και golf club.

Το έργο, που βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, θα αναπτυχθεί σε περιοχή που βρίσκεται σε απόσταση, από τη Θεσσαλονίκη, μικρότερη των δύο ωρών.

Οι επιπτώσεις της κρίσης

Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης στην ελληνική αγορά ακινήτων, τονίσθηκε ότι ήταν μικρότερης έκτασης και τα προβλήματα αποδείχθηκαν διαχειρίσιμα.

Η πλέον αρνητική επίπτωση είναι ότι τα προβλήματα, που παρουσιάσθηκαν στο εξωτερικό, ήταν τέτοιου μεγέθους, που ανάγκασαν του ξένους επενδυτές να περιορίσουν τις συμμετοχές τους σε έργα στην Ελλάδα ή και να απομακρυνθούν προσωρινά.

Ελληνες επενδυτές

Σήμερα, η αγορά, στα επαγγελματικά ακίνητα κινείται από τους Ελληνες επενδυτές και δη τους παραδοσιακούς, οι οποίοι προχωρούν σε μικρότερης μεν κλίμακας επενδύσεις, αλλά μεγάλου πλήθους.

Στην κατηγορία των έργων αυτών, η δραστηριότητα παρουσιάζει μία απολύτως διαχειρίσιμη κάμψη της τάξης του 5%-10%.

Τέλος, τα διευθυντικά στελέχη της CBRE Atria προέβλεψαν ότι, το 2010, η αγορά ακινήτων θα αρχίσει να ισορροπεί, ενώ θετικές εξελίξεις αναμένεται ότι θα αρχίσουν σταδιακά να εμφανίζονται από το 2011.

ΑΝΝΗΣ ΚΑΡΟΛΙΔΟΥ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου