Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

Οι κοινωνικές προκλήσεις του νέου Ευρωκοινοβουλίου

Η επαναδιαπραγμάτευση της οδηγίας για το 68ωρο, η οδηγία για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στις χώρες της Ε.Ε. και η αναμόρφωση της ΚΑΠ αποτελούν τα στοιχήματα για τους νέους Έλληνες ευρωβουλευτές.

Το νέο ευρωκοινοβούλιο, με διευρυμένες αρμοδιότητες από το Φθινόπωρο και μετά όταν αναμένεται να εγκριθεί η νέα Συνθήκης της Λισαβόνας, στους τομείς της απασχόλησης και των κοινωνικών υποθέσεων, εκτός από την κρίση και τις συνέπειες αυτής στους ευρωπαίους πολίτες, έχουν να διαχειριστούν στο αμέσως επόμενο διάστημα, την «καυτή πατάτα» του 68ωρου. Οι 22 Έλληνες ευρωβουλευτές, μαζί με τους υπόλοιπους 724 ευρωπαίους ομολόγους τους, θα προσπαθήσουν εκ νέου να βρουν λύση στη διχογνωμία που υπάρχει μεταξύ Ευρωκοινοβουλίου και Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι συσχετισμοί των πολιτικών ομάδων που μετά τα αποτελέσματα των εκλογών αναμένεται να δημιουργηθούν θα διαδραματίσουν ίσως, τον πιο καθοριστικό ρόλο για το μέλλον του χρόνου εργασίας στην Ευρώπη.

Τη στιγμή, που σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες ο χρόνος εργασίας τίθεται εκ νέου σε διαπραγμάτευση με τις κυβερνήσεις να επιβραβεύουν τις επιχειρήσεις που επιλέγουν πρακτικές μείωσης του συνολικού χρόνου εργασίας με παράλληλη μείωση των αποδοχών, στο πλαίσιο της λεγόμενης flexicurity (ευρωπαϊκός νεολογισμός που σηματοδοτεί την ευελιξία στην αγορά εργασίας με ασφάλεια των θέσεων απασχόλησης), η Κομισιόν φαίνεται αποφασισμένη να επαναφέρει, έστω και με «αναγκαστικές» τροποποιήσεις την πρόταση για το 65ωρο. Άλλωστε, εδώ και σχεδόν 4 χρόνια προσπαθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχοντας συμμάχους την πλειοψηφία των αρμόδιων υπουργών Απασχόλησης, να προωθήσουν την οδηγία που δίνει τη δυνατότητα, μέσα από ατομικές συμφωνίες, για εργασία 68 ή ακόμη και παραπάνω, ωρών την εβδομάδα, όπως και την αποσύνδεση της ανενεργού περιόδου εφημερίας από τον χρόνο εργασίας. Η Οδηγία απορρίφθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο, ενώ οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Κομισιόν, Συμβουλίου Υπουργών Απασχόλησης και Ευρωβουλής βρίσκονται σε αδιέξοδο, όμως η νέα πλειοψηφία θα πρέπει να αντιμετωπίσει εκ νέου το θέμα.

Σε δεύτερη ανάγνωση, θα εξεταστεί από το Ευρωκοινοβούλιο το σχέδιο οδηγίας για την παροχή υπηρεσιών υγείας-περίθαλψης σε ασθενείς που νοσηλεύονται σε χώρα εκτός της πατρίδας τους και τον τρόπο που οι εθνικοί ασφαλιστικοί οργανισμοί θα καλύπτουν τις δαπάνες. Παράλληλα, αναμένεται αναθεώρηση της κοινοτικής νομοθεσίας για τα φάρμακα και τις φαρμακοβιομηχανίες.

Μάλιστα, προς το τέλος της θητείας του, το ευρωπαίοι βουλευτές θα κληθούν να επανεκτιμήσει τον κοινοτικό προϋπολογισμό για την περίοδο 2013-2020. Το Ευρωκοινοβούλιο θα συναποφασίσει μέχρι τα τέλη του 2013 για τα ποσά που θα δοθούν στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), τα Διαρθρωτικά ταμεία κλπ.

Καυτή πατάτα, για την οποία μάλιστα οι Έλληνες ευρωβουλευτές δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα προετοιμασμένοι, αφού δεν υπάρχει στους κόλπους όχι μόνον αυτών που εκλέχθηκαν αλλά και αυτών που συμμετείχαν στις εκλογές, άτομα με ιδιαίτερη εξειδίκευση στα αγροτικά θέματα, αναμένεται και η μεταρρύθμιση της ΚΑΠ. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, αναμένονται σκληρές μάχες, αφού υπάρχουν ήδη εισηγήσεις για μερική επανεθνικοποίηση των χρηματοδοτήσεων καθώς και μείωση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Της Ρούλας Σαλούρου




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου