Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009

ΥΠΑΝ: Προς αντικατάσταση και ενεργοβόρων ψυγείων

Μετά το πρόγραμμα για την απόσυρση παλαιών ενεργοβόρων συσκευών κλιματισμού με αντίστοιχη επιδότηση αγοράς νέας συσκευής υψηλών ενεργειακών προδιαγραφών το υπουργείο Ανάπτυξης προωθεί ανάλογο μέτρο και για την αντικατάσταση ψυγείων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιδότηση στην περίπτωση των ψυγείων θα κυμανθεί μεταξύ του 30% και 40%, ενώ ο προϋπολογισμός του προγράμματος δεν αποκλείεται να αγγίξει και τα 30 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, το υπουργείο θέλει πρώτα να δει και τα πρώτα αποτελέσματα από την εφαρμογή της δράσης των κλιματιστικών, προκειμένου να τα αξιοποιήσει και για την εκπόνηση αντίστοιχης δράσης και για τα ενεργοβόρα ψυγεία.

Σημειώνεται ότι σε ένα μέσο νοικοκυριό το 15% της κατανάλωσης αφορά στον κλιματισμό και 15% αφορά στην ψύξη τροφίμων.

Υπενθυμίζεται ότι η δράση "Αλλάζω ΚΛΙΜΑτιστικό" σχετίζεται με την επιδότηση της αντικατάστασης και ανακύκλωσης παλαιών ενεργοβόρων οικιακών συσκευών κλιματισμού. Πρόκειται για μία νέα δράση ο συνολικός προϋπολογισμός της οποίας αγγίζει τα 15 εκατ. ευρώ και η επιδότηση ανέρχεται στο 35% της λιανικής τιμής πώλησης κάθε νέας συσκευής, με ανώτατο όριο επιδότησης τα 500 ευρώ.

Για τους πολίτες-καταναλωτές η αγορά των κλιματιστικών θα ξεκινήσει στις 10 Ιουνίου και όχι στις 8 Ιουνίου, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, ενώ η δράση θα έχει μέγιστη διάρκεια έξι μήνες έως τις 9 Δεκεμβρίου του 2009. Σημειώνεται ότι το ενημερωτικό υλικό (αφίσες, φυλλάδια, αυτοκόλλητα) θα είναι διαθέσιμο για τα καταστήματα σε έντυπη μορφή από την Τετάρτη 10 Ιουνίου.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου