Κυριακή 14 Ιουνίου 2009

Εμφύλιος πόλεμος; Η άνοδος της ταξικής πάλης στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής

Συνηθίζουμε σιγά σιγά στην απο­­δόμηση κάθε είδους ταμπού. Ο παγκόσμιος Τύπος βρίθει από συζητήσεις σχετικά με το αν είναι καλή ιδέα να εθνικοποιηθούν οι τράπεζες. Ακόμα και ο Άλαν Γκρίνσπαν, μαθητής του υπερφιλελεύθερου προφήτη του καθαρού αγοραίου καπιταλισμού Άιν Ραντ, πρόσφατα δήλωσε ότι πρέπει να εθνικοποιούμε τις τράπεζες μια φορά κάθε 100 χρόνια και πως αυτή είναι μάλλον η ώρα. Ο συντηρητικός ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ συμφώνησε μαζί του. Ο αριστερός κεϊνσιανός οικονομολόγος Άλαν Μπλάιντερ ανέλυσε τα υπέρ και τα κατά αυτής της ιδέας. Ενώ πιστεύει πως τα κατά είναι περισσότερα από τα υπέρ, ήταν ωστόσο πρόθυμος να γράψει ένα άρθρο υπέρ της εθνικοποίησης, στους Τάιμς της Νέας Υόρκης.
Μετά από τις προτάσεις εθνικοποίησης από τους υπερσυντηρητικούς, τώρα ακούμε σοβαρές αναλύσεις για τις πιθανότητες εμφυλίου πολέμου στις ΗΠΑ. Ο Σμπίγκνιου Μπρεζίνσκι, απόστολος της αντικομμουνιστικής ιδεολογίας και σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του προέδρου Κάρτερ, εμφανίστηκε σε μια πρωινή τηλεοπτική εκπομπή, στις 17 Φεβρουαρίου, και ρωτήθηκε για τις προηγούμενες δηλώσεις του σχετικά με την πιθανότητα ταξικής σύγκρουσης στις ΗΠΑ, εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κατάρρευσης.
Ο Μπρεζίνσκι είπε πως ανησυχεί για μια τέτοια εξέλιξη, λόγω της προοπτικής «εκατομμυρίων ανέργων να αντιμετωπίσουν δυσπραγία» και της συνειδητοποίησης από πολλούς ανθρώπους της «χωρίς ιστορικό προηγούμενο συσσώρευσης απίστευτου πλούτου στα χέρια ελάχιστων ατόμων στην Αμερική».
Υπενθύμισε στους ακροατές πως, όταν υπήρξε μαζική τραπεζική κρίση το 1907, ο χρηματιστής Τ.Π. Μόργκαν κάλεσε μια ομάδα πλούσιων χρηματιστών στο σπίτι του, τους κλείδωσε στη βιβλιοθήκη και δεν τους άφηνε να φύγουν, αν δεν συνεισέφεραν όλοι χρήματα σε ένα κοινό ταμείο, για να σταθεροποιήσουν τις τράπεζες. Ο Μπρεζίνσκι αναρωτιέται πού βρίσκεται η τάξη των πλουσίων και γιατί δεν κάνουν κάτι αυτοί οι οποίοι θησαύρισαν τις περασμένες δεκαετίες.
Εφόσον δεν κάνουν κάτι οικειοθελώς, ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας πιστεύει ότι «θα υπάρξει ολοένα και σφοδρότερη αντίθεση ανάμεσα στις τάξεις και αν ο αριθμός των ανέργων αυξηθεί κι άλλο και οι άνθρωποι πραγματικά υποφέρουν, τότε, διάβολε, θα υπάρξουν ακόμα και ταραχές».
Ταυτόχρονα, μια ευρωπαϊκή υπηρεσία που ονομάζεται LEAP/EUROPE και εκδίδει μηνιαίες εμπιστευτικές προβλέψεις για τους πελάτες της (πολιτικούς, δημόσιους λειτουργούς, επιχειρηματίες και επενδυτές), αφιέρωσε το τεύχος του Φεβρουαρίου στην παγκόσμια γεωπολιτική εξάρθρωση. Το συγκεκριμένο τεύχος παρουσιάζει την κατάσταση κάθε άλλο παρά ρόδινη. Γίνονται αναφορές στην πιθανότητα εμφυλίου πολέμου στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και στην Ιαπωνία και προβλέπει μια γενικότερη κατρακύλα, που θα οδηγήσει σε έντονες συγκρούσεις και ημιεμφύλιους πολέμους.
Οι ειδικοί της LEAP δίνουν τις εξής συμβουλές: «Αν η χώρα ή η περιοχή σας είναι μια ζώνη στην οποία υπάρχει μαζική διαθεσιμότητα όπλων, τότε το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να φύγετε το συντομότερο από εκεί, αν αυτό είναι δυνατόν». Η μόνη χώρα, από τις προαναφερθείσες, η οποία περιγράφεται επακριβώς στην αναφορά, και στην οποία υπάρχουν διαθέσιμα πολλά όπλα, είναι οι ΗΠΑ. Ο επικεφαλής της LEAP/EUROPE, Φρανκ Μπιανκέρι, σημειώνει πως «υπάρχουν 200 εκατομμύρια όπλα σε κυκλοφορία στις ΗΠΑ και η κοινωνική βία είναι ήδη αισθητή, μέσω των συμμοριών». Οι ειδικοί που συνέταξαν την αναφορά συμπληρώνουν πως υπάρχει ήδη αισθητή μετανάστευση Αμερικανών πολιτών στην Ευρώπη, όπου «ο σωματικός κίνδυνος θα παραμείνει σε οριακά επίπεδα».
Αν ο Μπρεζίνσκι ελπίζει στην εμφάνιση ενός νέου Μόργκαν στις ΗΠΑ, ο οποίος θα επιβάλει με τη βία τη λογική στην τάξη των πλουσίων, η αναφορά της LEAP/EUROPE βλέπει μια «τελευταία ευκαιρία» στη συνάντηση κορυφής των G20, στις 2 Απριλίου, στο Λονδίνο, αρκεί οι συμμετέχοντες να αποφασίσουν κάποιο «πειστικό και τολμηρό» σχέδιο.
Οι συγκεκριμένες αναλύσεις δεν προέρχονται από αριστερούς διανοούμενους ή ριζοσπαστικά κοινωνικά κινήματα. Αποτελούν ανοιχτά εκφραζόμενους φόβους σοβαρών αναλυτών, οι οποίοι είναι μέρος του κατεστημένου στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Τα λεκτικά ταμπού σπάζουν μόνο όταν οι συγκεκριμένου τύπου άνθρωποι είναι πραγματικά φοβισμένοι. Ο Τ.Π. Μόργκαν κλείδωσε τους χρηματιστές στο σπίτι του, το 1907, κι έτσι μάζεψε τα χρήματα για να διασώσει τις τράπεζες. Τώρα τα χρήματα έχουν κάνει φτερά και μάλλον τα πράγματα είναι πιο δύσκολα από το 1907.

Σχόλιο Νο. 253 στο Agence Global
Μετάφραση: Dean M.
Συγγραφέας: Ιμμάνουελ Βαλερστάιν



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου