Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009

Η νέα άνοδος του φασισμού;

Εντείνονται οι αντιδράσεις στη Βρετανία για την εκλογή δύο ακροδεξιών ευρωβουλευτών, την ώρα που γίνονται προσπάθειες δημιουργίας ακροδεξιάς ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο με τη συμμετοχή 7 χωρών. Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι: βρισκόμαστε εκ νέου μπροστά στην άνοδο του φασισμού;
Με το σύνθημα «απόβρασμα ναζί, φύγε από τους δρόμους μας» και πετώντας αυγά, διαδηλωτές διέκοψαν χθες την συνέντευξη Τύπου του Νικ Γκρίφιν, αρχηγού του ακροδεξιού Βρετανικού Εθνικού Κόμματος (ΒΝΡ) που κέρδισε δύο έδρες στη νέα Ευρωβουλή. Τα αυγά βρήκαν τον Γκρίφιν στον ώμο, ενώ ένας διαδηλωτής τον χτύπησε στο κεφάλι με πλακάτ πριν τον φυγαδεύσουν οι άνδρες της ασφαλείας του. Το ΒΝΡ, που ζητά να σταματήσει η μετανάστευση, να επαναπατρισθούν «εθελοντικά» οι μετανάστες και να αποσυρθεί η χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κέρδισε περισσότερες από 940.000 ψήφους στις εκλογές για την Ευρωβουλή. Τώρα ο Γκρίφιν προσπαθεί να συγκεντρώσει άλλους 25 ακροδεξιούς βουλευτές από 7 χώρες προκειμένου να δημιουργήσουν ακροδεξιό μπλοκ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, γεγονός που θα εξασφαλίσει και τη χρηματοδότησή του με περισσότερα από 26,5 εκατομμύρια ευρώ.
Το Βρετανικό Εθνικό Κόμμα δεν είναι το μόνο ακροδεξιό κόμμα που ενισχύθηκε στις φετινές ευρωεκλογές. Το ολλανδικό Κόμμα της Ελευθερίας του Γκέερτ Βίλντερς, το φινλανδικό Αληθινοί Φινλανδοί, το Λαϊκό Κόμμα της Δανίας και το Τζόμπικ στην Ουγγαρία, το Κόμμα της Ελευθερίας στην Αυστρία, τα ακροδεξιά κόμματα σε Βουλγαρία και Τσεχία και η ξενοφοβική Λίγκα του Βορρά στην Ιταλία είδαν τα ποσοστά τους να ανεβαίνουν. Η εφημερίδα «Guardian» ρώτησε επιφανείς Βρετανούς ιστορικούς εάν βρισκόμαστε και πάλι μπροστά στην άνοδο του φασισμού. Και παρ΄ ότι οι περισσότεροι το αρνούνται, οι απαντήσεις τους δεν είναι καθόλου καθησυχαστικές.
Τα Νέα



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου