Δευτέρα 8 Ιουνίου 2009

Ο «κόκκινος Ντάνυ» γίνεται... «πράσινος γίγαντας»

Τα αποτελέσματα των χθεσινών ευρωεκλογών δε μπορούν παρά να χαρακτηρισθούν ιδιαίτερα ευνοϊκά για το ευρωπαϊκό κόμμα των «Πρασίνων». Yπάρχει, ωστόσο, μια χώρα στην οποία το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί κυριολεκτικά θρίαμβο για τους οικολόγους: η Γαλλία, όπου ο σχηματισμός «Ευρώπη - Οικολογία», με επικεφαλής τον Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, ανακηρύχθηκε τρίτη δύναμη, με διαφορά μόλις μιας ποσοστιαίας μονάδας από τους Σοσιαλιστές.
Με τα εθνικά πράσινα κόμματα να κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος, οι «Πράσινοι» πέτυχαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο ένα σύνολο 52 εδρών, που τους ανακηρύσσει τέταρτη δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ποσοστό 7,1%. Το εν λόγω αποτέλεσμα είναι αναμφισβήτητα μια νίκη για την οικολογία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό που συνέβη στη Γαλλία, ωστόσο, δεν αποτελεί απλή «νίκη», αλλά κυριολεκτικό «θρίαμβο»: ο συνδυασμός «Ευρώπη – Οικολογία» με επικεφαλής τον Ντάνιελ Κον Μπεντίτ, γνωστό ως «Κόκκινο Ντάνι» από τη δράση του το Μάη του 1968, πέτυχε την τρίτη θέση με ποσοστό 16%, ενώ οι Σοσιαλιστές της Μαρτίν Ομπρύ ήρθαν δεύτεροι με μόλις μία μονάδα παραπάνω, δηλαδή με ποσοστό 17%.
«Ο κόκκινος Ντάνυ αλλάζει σε πράσινο γίγαντα» γράφει στο σχόλιό του ο διευθυντής της εφημερίδας Liberation, Λωράν Ζοφρέν. Και όχι άδικα, αν αναλογισθεί κανείς το γεγονός ότι η «Ευρώπη – Οικολογία» ξεπέρασε σε ορισμένες εκλογικές περιφέρειες, όπως αυτή του Παρισιού, το σοσιαλιστικό κόμμα της Μαρτίν Ομπρύ, η οποία θεωρείται μια από τους δύο «μεγάλους χαμένους» των χθεσινών εκλογών. Ο άλλος χαμένος είναι αναμφισβήτητα ο Φρανσουά Μπαϋρού, επικεφαλής των κεντρώων, του οποίου το ποσοστό ανήλθε μόλις στο 8,5%.

Έχοντας κερδίσει τόσο τους Σοσιαλιστές, όσο και τους Κεντρώους, οι Οικολόγοι του Κον Μπεντίτ έχουν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν. Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Liberation, ο Frédéric Neau, επικεφαλής της καμπάνιας του συνδυασμού στο ίντερνετ, εξήγησε ότι η διαδικτυακή εκστρατεία του συνδυασμού δεν χρειάσθηκε υψηλά κονδύλια, αλλά μόνο όρεξη και δημιουργικότητα, αφού – όπως χαρακτηριστικά δήλωσε – πραγματοποιήθηκε από «70 πωρωμένους νέους»! «Εμείς εμφανισθήκαμε στο διαδίκτυο, εκεί ακριβώς όπου τα άλλα κόμματα απουσίαζαν πλήρως», σχολίασε, αναφερόμενος στη χρήση των νέων διαδραστικών μέσων επικοινωνίας, όπως το Twitter και το Facebook. «Στο Twitter οι χρήστες είναι όλοι οικολόγοι. Είναι ξεκάθαρο», δήλωσε χαμογελώντας.

Ο ίδιος ο Κον Μπεντίτ, δεν έχασε χρόνο και μόλις μια μέρα μετά την εκλογική του επιτυχία, εκτόξευσε δριμύτατη κριτική κατά του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ.Μπαρόζο. Χαρακτηρίζοντάς τον ως «πολιτικό χαμελέοντα, ανίκανο να διατηρήσει μια σταθερή θέση», ο πράσινος – πλέον – Ντάνυ κατέληξε «Πρέπει να δουλέψουμε σκληρά από σήμερα και να κατορθώσουμε να συγκεντρώσουμε την απαραίτητη πλειοψηφία για να διώξουμε τον Μπαρόζο από την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Πηγή: Liberation, Le Monde, Le Figaro



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου