Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009

Αναζητώντας το δάσος της Google

Βρετανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν με τη βοήθεια του προγράμματος δορυφορικών φωτογραφιών της Google Earth ένα παρθένο τροπικό δάσος στη βόρεια Μοζαμβίκη - το μεγαλύτερο της ανατολικής Αφρικής.

Aποκαλείται "η χαμένη Εδέμ". Η πρόσβαση στο τροπικό δάσος ήταν πολύ δύσκολη για τους επιστήμονες. Απαιτούσε μια στρατιά από μεταφορείς, όπως συνέβαινε τα πρώτα χρόνια των εξερευνήσεων στην Αφρική. Η ανακάλυψη, όμως, έγινε με τη βοήθεια της τεχνολογίας του 21ου αιώνα.

"Χρησιμοποίησα το Google Earth για να εντοπίσω όλα τα βουνά με υψόμετρο πάνω από 1500 μέτρα, που βρίσκονται κοντά στο βουνό Μουλάντζι στο νότιο Μαλάουι. Και επελέγη το βουνό Μαμπού", λέει στο BBC o Δρ. Τζούλιαν Μπέιλις, επικεφαλής του προγράμματος, που χρηματοδοτείται από το βρετανικό ίδρυμα Darwin Initiative.

Το σκούρο πράσινο χρώμα από τις δορυφορικές φωτογραφίες μαρτυρούσε ένα δάσος, για το οποίο δεν υπήρχε καμία επίσημη καταγραφή. Έτσι, οργανώθηκε μια αποστολή στην περιοχή.

Προς έκπληξη όλων, στο Μαμπού βρήκαν ένα παρθένο τροπικό δάσος.

Σε αντίθεση με τα περισσότερα δάση στη νότια Αφρική, σε αυτό δεν υπήρχε κανένα ίχνος υλοτόμησης ή πυρκαγιάς.

Τα ζώα μέσα στο δάσος Μαμπού δεν είχαν σχεδόν καμία αλληλεπίδραση με το περιβάλλον της σαβάνας. Εξελίχθηκαν σε κατάσταση πλήρους απομόνωσης.

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πολλά είδη άγνωστα μέχρι σήμερα στην επιστήμη. Ήδη ταυτοποιήθηκαν δέκα νέα είδη. Όμως, μόλις το ένα όγδοο της συνολικής έκτασης του δάσους έχει εξερευνηθεί.

Εξαιτίας των εμφύλιων συγκρούσεων, για πολλά χρόνια, το τροπικό δάσος παρέμενε ένα καλά κρυμμένο μυστικό. Στις 18 Ιουνίου, ειδικοί από τη Μοζαμβίκη, την Παγκόσμια Τράπεζα και το Ηνωμένο Βασίλειο θα συναντηθούν στο Μαπούτο.

Τώρα, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι με την ανακάλυψή τους θα αποδειχθεί ότι το βουνό Μαμπού είναι ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον, το οποίο αξίζει να προστατευτεί.

SKY


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου