Σάββατο, 6 Ιουνίου 2009

Διπλάσια δάνεια στο κόκκινο

Υπερδιπλασιασμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων εκτιμάται από την Τράπεζα της Ελλάδος ότι θα σημειωθεί φέτος, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2008, όταν το σχετικό ποσοστό ήταν 5%, καθώς όλο και περισσότερα νοικοκυριά δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τα παλιά τους δάνεια λόγω της κρίσης στην οικονομία.

Αντίθετα με το γενικό κλίμα αισιοδοξίας που καλλιεργείται, καθώς στην παγκόσμια οικονομία διαγράφεται προοπτική επιβράδυνσης της πτώσης, η Ελλάδα- σύμφωνα με την Κεντρική της Τράπεζα- έχει ακόμη μπροστά της τις χειρότερες ημέρες, ιδίως μετά το τέλος του καλοκαιριού, οπότε θα φανεί και η επίπτωση από την πτώση του τουρισμού. Έτσι, το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων μπορεί να φτάσει στο πρωτοφανές ύψος των 25 δισ. ευρώ στο τέλος του χρόνου. Ειδικότερα η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας υπολογίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι τα δικά της δάνεια σε καθυστέρηση θα φτάσουν φέτος το 10%, ενώ για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος η κεντρική τράπεζα εκτιμά πως το ποσοστό θα είναι υψηλότερο.

Σύμφωνα με τα υφιστάμενα στοιχεία, το πρώτο τρίμηνο του 2009 το ποσοστό των δανείων σε καθυστέρηση είχε ήδη φτάσει το 5,5%, που αντιστοιχεί σε 12,5 δισ. ευρώ. Εκτιμάται ότι ο ρυθμός ανόδου θα είναι εντονότερος το προσεχές διάστημα.

Παράταση για το αδιάθετο 1,2 δισ. ευρώ
Η προοπτική αυτή έχει χτυπήσει καμπανάκι για το τραπεζικό σύστημα, το οποίο καλείται να ενισχύσει την κεφαλαιακή του επάρκεια, αξιοποιώντας και το υπόλοιπο του πακέτου για τη στήριξη των τραπεζών που διαθέτει το κράτος. Γι΄ αυτό και στη σύσκεψη της περασμένης Δευτέρας του Συμβουλίου Εποπτείας στο υπουργείο Οικονομίας αποφασίσθηκε η παράταση για ένα εξάμηνο της δυνατότητας να απορροφηθεί το αδιάθετο ακόμη 1,2 δισ. ευρώ που προβλέπεται για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών, μέσω έκδοσης προνομιούχων μετοχών. Άλλωστε, αυτό επιβάλλεται και από το γεγονός ότι σύμφωνα με πληροφορίες κάποιες τράπεζες πέρασαν οριακά το stress test (αντοχή υπό ακραία δυσμενείς συνθήκες) στο οποίο τις υπέβαλε η Κεντρική Τράπεζα, αν και στο σύνολό του το τραπεζικό σύστημα βαθμολογήθηκε με καλό βαθμό, όπως προκύπτει και από την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Οι κίνδυνοι δεν έχουν εκλείψει
Ιδιαίτερα η Κεντρική Τράπεζα είναι πολύ επιφυλακτική ως προς τους πανηγυρισμούς που τροφοδοτούν η άνοδος των χρηματιστηρίων διεθνώς- και στην Ελλάδα- και οι διάφοροι δείκτες επιχειρηματικών προσδοκιών, καθώς θεωρεί ότι είναι πρόωρο να σημάνει κάποιος τη λήξη του συναγερμού. Αντίθετα, ο διοικητής της κ. Γ. Προβόπουλος φέρεται να πιστεύει πως οι κίνδυνοι δεν έχουν εκλείψει και ότι ειδικά στις τράπεζες αυτοί θα καταγραφούν το προσεχές διάστημα, καθώς υπάρχει μια χρονική υστέρηση τριμήνου ώσπου να χαρακτηρισθεί ένα δάνειο σε καθυστέρηση.

Επιπλέον, φέρεται να πιστεύει ότι και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όπου έχουν ανοιχτεί πολλές ελληνικές τράπεζες, παρά την παρέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και την αίσθηση ασφάλειας που αυτή δημιούργησε, οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί, καθώς το περιβάλλον παραμένει ασταθές και επιβαρημένο.

Το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων μπορεί να φτάσει στο πρωτοφανές ύψος των 25 δισ. ευρώ στο τέλος του χρόνου


Μπροστά μας η κρίση στην πραγματική οικονομία

Ηαύξηση των επισφαλειών αποτελεί παράλληλα έναν δείκτη της δυσχερούς θέσης στην οποία θα περιέλθουν τα νοικοκυριά, καθώς η κρίση «δείχνει τα δόντια της» στην πραγματική οικονομία και όχι μόνο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Σε ό,τι αφορά την πραγματική οικονομία, οι εκτιμήσεις των υπηρεσιών της Τραπέζης της Ελλάδος επιμένουν ότι μετά το 0,3% στο οποίο προσγειώθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης το πρώτο τρίμηνο του 2009 θα συνεχισθεί η επιδείνωση.

Το δεύτερο τρίμηνο θα είναι χειρότερα τα πράγματα, θα πάμε προς το μηδέν και στη συνέχεια ίσως και σε αρνητικά ποσοστά μεταβολής του ΑΕΠ. Καθοριστικός παράγοντας θα είναι, βεβαίως, ο τουρισμός. Άλλωστε και στο διεθνές επίπεδο επιβραδύνεται ο ρυθμός χειροτέρευσης, αλλά συνεχίζουμε να έχουμε χειροτέρευση. Αν το ΑΕΠ στην ευρωζώνη μειώθηκε κατά 2,5% το πρώτο τρίμηνο, τώρα θα μειωθεί ίσως κατά0,5%, θα είναι όμως πάλι χαμηλότερο από το αντίστοιχο περυσινό. Επίσης στις τράπεζες οι διαγραφές υπολογίζεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι θα ξεπεράσουν τα 4 τρισ. δολάρια ώς το τέλος του 2009, ενώ ώς τώρα έχουν δηλωθεί περίπου 1 τρισ. δολάρια.

Άρα, και εκεί υπάρχει μέλλον.

Για την Ελλάδα, βεβαίως, επιπρόσθετος επιβαρυντικός παράγοντας είναι ο δημοσιονομικός, καθώς εκτιμάται ότι ο εκτροχιασμός έχει επιταχυνθεί το τελευταίο διάστημα, κάτι που θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε σκληρά μέτρα, επιδεινώνοντας την ήδη δυσχερή θέση των νοικοκυριών.

Οι πρόσθετοι φόροι και το πάγωμα των μισθών υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγήσουν ακόμη περισσότερα νοικοκυριά σε αδιέξοδο και να επιβραδύνουν την ανάκαμψη της οικονομίας. Πάντως, η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι η πιστωτική επέκταση θα είναι 6%, σενάριο αρκετά αισιόδοξο αν σκεφθεί κανείς ότι η ανάπτυξη θα είναι σχεδόν μηδενική και ο πληθωρισμός γύρω στο 1%-1,5%.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣOΛΩΡΑΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου