Σάββατο, 6 Ιουνίου 2009

Ένας στους εννέα Αμερικανούς προμηθεύεται τρόφιμα με κουπόνια

Ένας στους εννέα Αμερικανούς κάνει χρήση των ομοσπονδιακών κουπονιών για την αγορά τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης, καθώς η ύφεση ώθησε άλλους 591.000 ανθρώπους να ενταχθούν στο ομοσπονδιακό πρόγραμμα για την καταπολέμηση της πείνας, σύμφωνα με την τελευταία επίσημη καταμέτρηση.
Ο αριθμός των πολιτών που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα αυξήθηκε το Μάρτιο κατά 2% στα 33,2 εκατομμύρια. Πρόκειται για αριθμό-ρεκόρ, το οποίο σημειώνεται επί τέσσερις συναπτούς μήνες, ανέφερε το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ. Κατά μέσον όρο, το πρόγραμμα παρέχει βοήθεια ύψους 113,97 δολαρίων κατ' άτομο το μήνα.
«Είναι δύσκολη η κατάσταση εκεί έξω για τις οικογένειες που αγωνίζονται και θα συνεχίσει να είναι, για πολλούς μήνες ακόμα», δήλωσε ο Τζιμ Ουέιλ, πρόεδρος του Κέντρου Έρευνας και Δράσης για τα Τρόφιμα (Food Research and Action Center).

«Είναι πολύ πιθανό οι αριθμοί να συνεχίσουν να αυξάνονται τους επόμενους μήνες, καθώς η αναστροφή της τάσης αύξησης της ανεργίας και μείωσης των μισθών συνήθως σημειώνεται με καθυστέρηση μετά την ανάκαμψη της ευρύτερης οικονομίας» προσέθεσε.

Σε 20 Πολιτείες, έως και ένας στους οκτώ πολίτες έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, ανέφερε το FRAC.

Η οικονομία των ΗΠΑ έχει σημειώσει ταχεία συρρίκνωση από το περασμένο φθινόπωρο, καταγράφοντας απώλειες 6 εκατ. θέσεων εργασίας από την έναρξη του 2008. Οι αναλυτές προβλέπουν αύξηση των απολύσεων καθώς η ύφεση γενικεύεται.

Το Κογκρέσο έδωσε περίπου 54 δισ. δολάρια για κουπόνια τροφίμων το τρέχον οικονομικό έτος, έναντι 39 δισ. δολαρίων το 2008.

Για το επόμενο οικονομικό έτος, που αρχίζει στις ΗΠΑ την 1η Οκτωβρίου, το κόστος του προγράμματος αναμένεται να ανέλθει στα 60 δισ. δολάρια.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου